La Vanguardia (Català)

Mas recorre al vídeo per defensar el procés català a Califòrnia

- FRANCESC PEIRÓN Los Angeles. Enviat especial

Que la distància no sigui un obstacle. Aquesta és la màxima que ha aplicat el president Artur Mas. Enyorat per no haver pogut viatjar amb la delegació catalana que aquests dies ha recorregut Califòrnia –incloent-hi la seva espo- sa, Helena Rakosnik–, la tecnologia li ha permès ser-hi sense serhi. Ha aparegut en escena gràcies a dos vídeos.

En els dos enregistra­ments es disculpa per l’absència. Una causa de força major, la proclamaci­ó dijous del rei Felip VI, el va obligar al retorn després de visitar Carolina del Nord. Si a les imat- ges emeses ahir en un fòrum celebrat a Los Angeles es va limitar a fer una promoció econòmica, les del dia anterior, a San Francisco, van estar marcades per la convocatòr­ia de la consulta.

Internet i les xarxes socials, segons va afirmar, han permès que el procés s’hagi obert als ciutadans. “Gràcies a les noves tecnologie­s –va dir–, el debat sobre el futur de Catalunya s’està desplegant de forma oberta i transparen­t, en temps real”.

“Tothom ha tingut accés al debat”, va insistir sobre el procés sobiranist­a i l’impacte aconseguit per internet i les xarxes socials. “Els polítics tenen aquest accés –va insistir–, però també els ciu- tadans, els grups socials, la societat civil, els estudiants, els que es dediquen als negocis”.

La visita de la delegació catalana, en la qual el conseller Andreu Mas-Colell va assumir el lideratge, va acabar aquesta passada matinada amb un acte a Hollywood organitzat per l’Acadèmia del Cinema Català.

Hores abans, Mas-Colell havia participat en una jornada empresaria­l –Connect Catalonia– entre la Cambra de Comerç de Los Angeles i els empresaris catalans que han acompanyat els polítics. La jornada es va organitzar al rebuf de l’impacte assolit per Barcelona amb l’organitzac­ió del Mobile World Congress, la cita global més important del sector.

Aquest grup d’empresaris el formaven sobretot emprenedor­s que han llançat les seves startup. Hi havia Víctor García (Globalcomm), que ha fet una aplicació per “humanitzar” i posar veu als webs de serveis en què, quan sorgeix un problema, no hi ha ningú per recórrer-hi. I David Pérez (Pop Places), amb una aplicació que facilita locals temporals per si algú necessita muntar o emmagatzem­ar res.

“No he vingut a parlar-los de crisi”, va engegar Mas-Colell. Ha tornat el creixement. “Catalunya és un bon lloc per als vostres productes i serveis, o les vostres inversions”, va indicar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain