La Vanguardia (Català)

Madina i Pérez Tapias busquen el suport del PSC

Els dos aspirants del PSOE rebutgen la consulta del 9-N

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Els aspirants a liderar el PSOE són conscients de la importànci­a que té Catalunya per a les aspiracion­s socialiste­s –Zapatero va afermar aquí les seves majories parlamentà­ries–, i quan falta un mes perquè se celebri el congrés busquen el suport català. Ahir van ser dos dels aspirants, Eduardo Madina, el gran favorit per succeir Alfredo Pérez Rubalcaba, i José Antonio Pérez Tapias, que enarbora la bandera d’una renovació marcadamen­t d’esquerres, els que van protagonit­zar diferents actes amb agrupacion­s del PSC.

La presència de Madina per obtenir els màxims avals possibles de la militància, en una setmana que s’ha enredat amb les seves declaracio­ns sobre la consulta en una inoportuna polèmica, primer mostrant-s’hi obertament favorable si aquesta era legal, després matisant les seves paraules, va despertar gran expectació. Madina va aprofitar per matisar la seva posició respecte al dret a decidir.

En un acte amb militants del PSC a Cornellà de Llobregat, Madina va afirmar que la consulta que el Govern d’Artur Mas aspira a celebrar el 9 de novembre té “poc recorregut” perquè, va subratllar, és fora de la llei. En la seva reflexió sobre la conjuntura política de Catalunya, va considerar que aquesta guarda algunes similituds amb la que ell va viure el País Basc durant l’anomenat pla Ibarretxe. “Jo sóc basc, he viscut tota la meva vida política en la política basca i fa uns quants anys vaig viure un procés diferent però amb algunes similituds; i crec que avui el País Basc té un recorregut en claus de convivènci­a, de pacte i de diàleg que és un futur millor que el d’aquells anys passats”, va assenyalar.

L’aspirant a la secretaria general del PSC va avisar que el procés sobiranist­a pot portar els catalans a la “frustració” si no es respecta la legalitat, ja que la consulta no es durà a terme per aquesta via, i va assegu- rar que “Catalunya serà el que els seus ciutadans vulguin que sigui”, però sempre dins d’un “espai de trobada” i pacte.

Sobre aquestes qüestions també es va referir José Antonio Pérez Tapias. El candidat del corrent Esquerra Socialista va destacar les seves coincidènc­ies amb el PSC sobre la necessitat d’impulsar una reforma federal que ofereixi canvis profunds en el model d’Estat. En un acte a l’Hospitalet de Llobregat, Tapias va lamentar que s’estigui confonent “el dret a de- cidir amb el dret d’autodeterm­inació”. Per Tapias, la solució a la qüestió catalana passa per oferir una reforma constituci­onal, revisant el model d’Estat en clau federal. Va mostrar així el seu suport al projecte federalist­a del PSC i va defensar que qualsevol consulta s’ha de plantejar des de “la legalitat”.

El tercer candidat en lliça, Pedro Sánchez, també va rebre suport català. La veterana diputada Teresa Cunillera va anunciar que se suma al seu equip de campanya.

 ?? PSC ?? El candidat José Antonio Pérez Tapias ahir a Sabadell
PSC El candidat José Antonio Pérez Tapias ahir a Sabadell
 ?? LAURA GUERRERO ?? Eduardo Madina i Núria Parlon ahir a Santa Coloma
LAURA GUERRERO Eduardo Madina i Núria Parlon ahir a Santa Coloma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain