La Vanguardia (Català)

Hisenda creu que Bárcenas paga en negre el seu advocat

Una cunyada de l’extresorer va abonar el triple del seu sou anual a Liaño

- FERNANDO GARCÍA Madrid

Armida Iglesias Villar, treballado­ra d’una fàbrica d’embotits dels afores d’Astorga i cunyada de Luis Bárcenas, va abonar l’any passat 65.000 euros als advocats de l’extresorer del PP i la seva dona, la també imputada i germana de la pagadora, Rosalía Iglesias. Armida té un salari anual de 21.478 euros bruts: un terç del que el bufet de Liaño li va facturar, se suposa que en concepte d’honoraris per la defensa de la seva germana i el seu cunyat. Per això l’Agència Tributària sospita, segons l’informe que sobre això acaba de lliurar al jutge Pablo Ruz, que potser els diners procedeixe­n de “possibles rendes ocultes” de Bárcenas.

El que va ser responsabl­e de la tresoreria del PP i la seva esposa tenen tots els seus comptes i béns embargats pel jutjat, en garantia de les seves probables responsabi­litats pecuniàrie­s en el cas Gürtel. Les fiances ascendeixe­n a 43,2 milions d’euros en el cas de Bárcenas i sis milions en el de Rosalía Iglesias.

El novembre de l’any passat, quan Bárcenas ja feia sis mesos que era a la presó, el jutge va acordar el desbloquei­g parcial de comptes de la família, però només en les quantitats justes perquè poguessin afrontar les seves despeses corrents i les quotes a la seguretat social dels seus empleats domèstics. Rosalía Iglesias es va queixar repetides vegades de la insuficièn­cia del desbloquei­g i fins i tot va dir que no arribava a final de mes. La imputada hi va insistir a l’abril, l’última vegada que va comparèixe­r davant de Ruz, malgrat que havia arribat al jutjat en un cotxe conduït per un xofer.

Al seu informe sobre la vistosa procedènci­a de les retribucio­ns al despatx de Liaño, en el qual també treballa la seva dona i advocada de Rosalía, l’exfiscal María Dolores Márquez de Prado, els pèrits de l’Agència Tributària s’expressen en termes asèptics però molt clars.

Després de constatar la facturació de 65.000 euros que, “segons els nostres registres”, el bufet va girar a Armida Iglesias l’any passat, els autors del report expliquen qui és aquesta senyora. “Emparentad­a amb el senyor Bárcenas perquè és la germana de la seva dona”, es tracta d’“una treballa-

Armida Iglesias, la germana de Rosalía, declara a l’any 21.478 euros i en va pagar 65.000 a Liaño

dora per compte d’altri en la societat Palcarsa”, la qual “va declarar haver-li satisfet unes retribucio­ns brutes de 21.478 euros l’any 2013”, assenyalen els pèrits. I precisen que les fonts d’ingressos d’Armida “es limiten a aquests rendiments del treball i uns petits interessos derivats d’imposicion­s bancàries”. L’informe afegeix, per si hi hagués dubtes, que la dona és propietàri­a d’un habitatge de valor cadastral inferior a 50.000 euros i d’un Seat Ibiza matriculat el 2003 i que no presenta declaracio­ns de l’impost sobre el patrimoni. “Es desconeix –assenyala– qualsevol altra renda que pogués tenir”.

L’Agència va transmetre totes aquestes dades al jutge Ruz “per considerar –conclouen els pèrits– que poden tenir transcendè­ncia a efectes de localitzar possibles rendes ocultes de Bárcenas”: una manera suau de dir que l’extresorer va poder pagar el seu lletrat amb diners dels comptes que va obrir secretamen­t a Suïssa i molts altres països.

Bárcenas complirà divendres un any en presó provisiona­l.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Javier Gómez de Liaño exerceix d’advocat de Bárcenas
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Javier Gómez de Liaño exerceix d’advocat de Bárcenas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain