La Vanguardia (Català)

Es pot rellançar, l’esquerra?

- Michel Wieviorka M. WIEVIORKA, sociòleg, professor de l’Escola d’Alts Estudis en Ciències Socials de París Traducció: José María Puig de la Bellacasa

Les recents eleccions europees han subratllat la crisi dels partits clàssics, de manera que esquerra i dreta juntes no arriben a obtenir la meitat dels vots, mentre que prosperen el populisme i el nacionalis­me d’extrema dreta, i l’abstenció massiva apunta a les mancances de l’oferta política. Aquesta crisi marca, en molts aspectes, el declivi de les formes tradiciona­ls de l’acció política. És, potser, més accentuada a l’esquerra en la mesura que els grans models de referència del passat o bé estan desqualifi­cats –el comunisme– o bé debilitats, com la socialdemo­cràcia en les seves diverses variants. És a dir que, arribats a un punt, la idea de l’esquerra, per si mateixa en dificultat­s, ¿deixarà de trobar les modalitats de la seva expressió institucio­nal? Alguns senyals ens conviden a moderar el judici.

A Espanya, el socialisme es va enfonsar amb José Luis Rodríguez Zapatero, impotent davant una crisi econòmica especialme­nt aguda. El moviment dels indignats o 15-M pretenia situar-se, al principi, com més lluny millor d’un sistema polític totalment desacredit­at, a l’esquerra però també a la dreta; no obstant això,amb les eleccions europees ha suscitat l’aparició d’una força política, Podem, que el prolonga i el converteix en una variant inscrita en el joc constituci­onal. Podem esbossa el que podria constituir un primer model de sortida de la crisi política: l’aparició de nous protagonis­tes, que fan política d’una altra manera, pensen i actuen d’una altra manera, amb categories noves. Virulentes crítiques procedents de protagonis­tes polítics clàssics apunten en direcció a aquest partit i al seu líder, Pablo Iglesias, i no s’equivoquen: hi ha un qüestionam­ent i un esbós de renovació radical del sistema espanyol que es juguen fora de la vella esquerra.

A Grècia, la sorpresa va venir de Syriza. Es tracta d’una esquerra dins de l’esquerra; dit amb més precisió, d’una coalició radicalitz­ada que en un context de notable crisi econòmica capitalitz­a el descontent­ament associat a la política d’austeritat, imputada al seu torn a Europa. A diferència d’Espanya, la força que emergeix a l’esquerra reactiva un vell component del sistema en lloc d’inventar una novetat qualsevol.

A Alemanya, l’esquerra socialdemò­crata, l’ancoratge de la qual en la societat, sobretot a través dels sindicats, continua sent més real que el d’altres forces d’esquerra a Europa, ha decidit participar en una aliança amb la dreta, i amb això ha donat la imatge d’un model no arrossegat per les dificultat­s d’aquests temps.

Finalment, a Itàlia, una esquerra descompost­a i impotent durant molt de temps troba amb Mario Renzi l’ocasió de procedir a un aggiornami­ento impression­ant. L’estil, categories de pensament, mètodes i contingut es renoven i, per això, l’esquerra italiana és reactivada.

Així, el paisatge de l’esquerra a Europa porta a una apreciació prudent, però que es pot il·lustrar amb les experiènci­es que acabem d’evocar. I tampoc no hi ha motiu per excloure la possible considerac­ió de diverses formes de supervivèn­cia o de reactivaci­ó, fins i tot de descobrime­nt.

El mal alumne de la classe, en aquest cas, és França. En aquest país, els conflictes socials, amb els Gorres Vermelles, els ferroviari­s de Sud-Rail i de la CGT o certs docents obeeixen a protagonis­tes socials que disposen de recursos defensius, categorial­s o corporativ­istes per frenar les reformes, i no a les categories socials més vulnerable­s o més durament mal- tractades per la crisi econòmica i social. Més enllà, les tensions socials i una exasperaci­ó difusa són dominades per la inquietud i la desconfian­ça, i no per visions del futur. Les protestes culturals més significat­ives procedeixe­n de la dreta, i s’ha pogut constatar en ocasió de les manifestac­ions contra el matrimoni per a tothom. L’esquerra dins de l’esquerra no arriba a mobilitzar amplis sectors de l’electorat: Grècia no pot servir d’exemple. Finalment, sense arrelament social, el Partit Socialista francès trigarà a governar amb una dreta no comparable a la seva homòloga alemanya i que no dóna cap senyal de renovació susceptibl­e de fer pensar en l’experiènci­a italiana.

L’esdevenido­r polític de França sembla que depèn de la reproducci­ó del poder instal·lat en l’actualitat. Com més serra les dents la majoria socialista per seguir les exigències del poder tal com hi convida el primer ministre, Manuel Valls, menys ofereix la imatge de poder transforma­r l’esquerra i de reil·lusionar-la. I si, per exemple, diputats de la majoria es neguen a votar com vol el Govern, més oberta i expedida queda la via a la irresponsa­bilitat i al Front Nacional. Per això el futur sembla que no té sortides, l’esquerra no pot ser el que el Govern pretén que és i, en realitat, cal parlar d’una elit el rumb de la qual descansa sobre una aposta econòmica que no és precisamen­t d’esquerres i sobre una concepció de la gestió de dalt a baix, tècnica, duta a terme a la mercè de les pressions socials que sorgeixen aquí i allà segons les inflexions de naturalesa política.

No és pas menys paradoxal observar com països en dificultat­s econòmique­s molt més grans que les de França, començant per Espanya, i fins i tot Itàlia, intenten, a diferència de França, pistes de renovació política. El represa de la il·lusió de l’esquerra i, per què no, també de la dreta, no és impossible, i res no impedeix de considerar la possibilit­at que es redescobre­ixin maneres de fer política, categories intel·lectuals per pensar la societat i orientar l’acció, mètodes, estils nous, fins i tot en els casos que la situació social i econòmica es presenta sota una perspectiv­a dramàtica.

 ?? JORDI BARBA ??
JORDI BARBA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain