La Vanguardia (Català)

Solstici d’estiu

- Remei Margarit R. MARGARIT, psicòloga i escriptora

Ja som, una vegada més, al solstici d’estiu. Ha tornat la calor, la fruita dolça i els dies de llum allargassa­da. Es canvien les robes dels armaris, es guarden les d’hivern i es treuen les d’estiu, i en aquesta endreçada sempre cauen algunes peces que ja no ens posarem més, hem canviat una mica i alguna roba ja no té a veure amb el que ara som. I potser en aquests dies de solstici també és temps per fer un balanç dels guanys i les pèrdues de l’any que ha passat. Es preparen les fogueres amb els trastos vells de les cases i també amb tots els records que impliquen. Potser no es pot amb tanta història, potser cal endreçades de tant en tant. I amb aquesta cerimònia de desprendre’s d’objectes, també ens desprenem una mica de les presències físiques de les persones estimades que ens han deixat i han marxat més enllà de l’horitzó. Potser només en el record hi perdura la seva ànima com una consciènci­a del ser que ha estat i que ens acompanya en el nostre viure.

Una contraport­ada d’aquest diari amb fra Valentí Serra de Manresa, caputxí i cuidador de l’hort dels caputxins de Sarrià, deia que en cada flor hi ha tot l’univers. També els físics quàntics diuen que cada àtom és com un univers a escala. A vegades pensem que l’univers és indiferent envers la humanitat, i amb aquest pensament no tenim en compte que en formem part. Hi ha una consciènci­a universal? No ho sabem, però és una possibilit­at. Tot l’amor cap a les persones estimades que ja no hi són físicament pot crear una font d’energia que alimenta la vida que segueix, potser un fil conductor que empara la vida de tot el que hi ha. Qui ho sap!

De moment, l’estiu ja és aquí i es preparen les fogueres de Sant Joan, aquest ritual arcaic vers el sol que ens dóna vida, i la boníssima coca per celebrar-ho. Cal celebrar-ho tot, la vida, amb penes i glòries amb aquella frase de Shakespear­e: “Acollim la vida com se’ns presenta”.

I no oblidem, en cap cas, que perquè la vida ho sigui per a tothom, cal que els béns de la Terra arribin a totes les mans.

Bona revetlla!

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain