La Vanguardia (Català)

El discurs de Felip VI

-

He escoltat amb atenció el discurs del Rei, i amb una mirada espanyola diria que ha estat correcte, com era d’esperar, sense tractar temes que podrien ser polèmics, ja d’entrada, en la seva coronació. Ha fet un repàs a la generació del seu pare, a la seva i en especial a la més jove, per destacar la dificultat d’aconseguir un lloc de treball.

De tot el que ha dit, sí que hi ha uns punts que vull comentar. S’ha referit a les víctimes d’ETA, cosa que pot ser perfectame­nt correcta, però en tot cas hauria d’haver parlat també de les víctimes per violència domèstica que, en nombre, han estat moltes més que les d’ETA. Justament ha esmentat i ha defensat la igualtat de tots els espanyols, i tenia una bona mostra per fer-ho.

No ha dedicat cap paràgraf per a cada una de les altres tres llengües de l’Estat. Sols n’ha fet una referència, com si fos per obligació. No s’ha referit per res –ni directamen­t ni indirectam­ent– al problema català, que existeix. S’ha referit als pobles d’Espanya, les cultures i llengües dels quals cal defensar. Potser no era el moment de dir res més al respecte, però espero que tingui molt present el que demana la majoria dels catalans i sigui capaç de dirigir o moderar la inevitable trobada entre Mas i Rajoy.

JOSEP MARTÍN I COLL Subscripto­r Sant Cugat del Vallès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain