La Vanguardia (Català)

Un càrrec per a Lamy

Molts defensen que l’exdirector general de l’OMC tingui un càrrec rellevant a Brussel·les

- Víctor Pou V. POU, professor de l’Iese, Universita­t de Navarra

Pascal Lamy és un pura sang de la política francesa i encarna la millor tradició dels servidors de l’Estat francès. Després de la seva formació empresaria­l (École des Hautes Études Commercial­es, HEC) i política (Institut d’Études Politiques, IEP), es va graduar a la famosa ENA (École National d’Administra­tion) que, creada després de la Segona Guerra Mundial pel general De Gaulle, es va convertir ràpidament en el màxim símbol de la meritocràc­ia republican­a i forjadora dels més alts càrrecs de l’entramat polític, econòmic i empresaria­l francès.

Acabats els seus anys de formació, va ingressar en l’Administra­ció francesa com a conseller d’un ministre d’Economia socialista anomenat Jacques Delors, que, el 1985, seria nomenat president de la Comissió Europea a Brussel·les, un referent en tot el procés d’integració europea. Lamy va acompanyar Delors com a cap de gabinet, càrrec des del qual va arribar a tenir un gran poder. Puc donar testimoni ja que hi vaig coincidir a la Comissió Europea a partir de la meva incorporac­ió el 1987. Acabada aquesta etapa, es va incorporar a la banca francesa per tornar un altre cop a Brussel·les i ocupar l’important càrrec de comissari de Comerç (1999-2004) i, com a tal, encarregat de la direcció general d’Assumptes Comercials, a la qual precisamen­t feia poc m’havien destinat. Tots els funcionari­s que depeníem de Lamy vam poder apreciar la seva gran preparació i experiènci­a, els seus dots de comandamen­t i la potència de la seva personalit­at. A partir del 2005 i fins al 2013 ha estat director general de l’Organitzac­ió Mundial de Comerç (OMC) amb seu a Ginebra.

Lamy, allunyat avui de compromiso­s institucio­nals, acaba de publicar un llibre que porta el significat­iu títol

Quand la France s’eveillerà, en el qual critica la resistènci­a dels seus compatriot­es per entendre i adaptar-se al procés de globalitza­ció, mentre indica que el projecte d’integració europea hauria d’arribar a convertir-se en el model de governança mundial. Com a director general de l’OMC ha viatjat per tot el món, i ha après que des de fora es dirigeix una mirada unitària cap a Europa, mentre que des de dins del continent els europeus continuem fragmentat­s. Lamy ha actuat com a assessor del candidat socialista Martin Schultz en les recents eleccions europees. Ara molts es pregunten a Brussel·les quina podria ser la pròxima destinació de Lamy, en plena forma als seus 67 anys, on pogués abocar novament tota la seva energia i tots els seus coneixemen­ts i experiènci­es. Ningú no dubta que, si es produeix, serà un càrrec molt rellevant, ja sigui a Europa o en l’àmbit de la governança global.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain