La Vanguardia (Català)

Què ha de fer la facultat?

- TONI TRILLA, Hospital Clínic. Secretari de la facultat de Medicina UB

La facultat de Medicina de la Universita­t de Barcelona (UB) admet cada any 270 alumnes. Per a nosaltres (personal docent i investigad­or i d’administra­ció i serveis) tots ells són iguals. Són magnífics estudiants, amb expedients brillants, una bona dosi de vocació per la professió i, el més important, una enorme il·lusió per aprendre, ajudar els pacients i servir a la societat. I tenen una bona educació. S’han guanyat a pols l’accés a una carrera molt sol·licitada. Són, a més i abans que res, bones persones, requisit bàsic per arribar a ser bons metges.

L’Alba i la Rosa són dues alumnes més de la nostra facultat. Reben la mateixa formació que els seus companys i s’enfronten i superen les mateixes pràctiques, treballs, exercicis i exàmens que tot el seu grup. Elles ho fan de manera una mica diferent a la resta. Necessiten ajuda tecnològic­a, que afortunada­ment va millorant cada vegada, perquè puguin veure i sentir igual o el més semblant possible que els seus companys. Necessiten simplement que nosaltres, els seus professors i la mateixa UB, entenguem i acceptem que cal variar algunes rutines i adaptar-se.

Si l’Alba no pot llegir amb normalitat un examen, s’intenta que el pugui fer al seu ordinador especial (que li permet llegir un text) o es busca un voluntari que li llegeixi preguntes i respostes perquè ella decideixi quina escull. Quan hagi d’interpreta­r radiografi­es o observar cèl·lules al microscopi, ja trobarem maneres perquè ho pugui fer.

Si la Rosa no pot sentir les classes teòriques igual que els seus col·legues, ella mateixa ens proporcion­a un micròfon addicional que li permet millorar l’audició. Quan hagi d’interrogar els pacients farà el mateix.

Cada nova dificultat, que en el fons és simplement apartar-se de l’habitual, mereix i mereixerà tota la nostra atenció, una certa dosi d’imaginació i, amb tota seguretat, acabarem trobant alternativ­es vàlides. Els estudiants de medicina disposen avui dia de noves tecnologie­s, cada vegada millors i més accessible­s, per aprendre. Intentar millorar la qualitat de vida de les persones i intentar suplir qualsevol tipus de discapacit­at o limitació en les activitats de la vida diària són dos objectius bàsics de la medicina.

Cap favoritism­e: simplement un exercici d’adaptació a la realitat. El que compta, per a nosaltres com a facultat de Medicina de la UB i per a la societat, és que la seva formació en finalitzar els estudis (facin el que facin profession­alment en el futur) sigui la correcta i compleixi el nivell de qualitat exigible. La seva capacitat intel·lectual i la seva dedicació i esforç per aprendre i superar-se cada dia són les variables importants, no la seva discapacit­at sensorial.

És molt possible que quan acabin vulguin dedicarse a la pràctica de la medicina clínica o a la salut pública o a la investigac­ió o a la docència. Ja ho decidiran i valoraran en el seu moment. Tots les ajudarem a fer la millor elecció possible i a ser molt pragmàtics: l’important és que siguin bones persones i profession­als capacitade­s.

Els seus sis anys de formació università­ria han de ser, per a elles, tan interessan­ts i il·lusionants com per a la resta dels seus companys. És cert que trobarem etapes, assignatur­es o pràctiques en les quals serà més difícil adaptar-se, però estic convençut que entre tots les anirem resolent.

L’Alba i la Rosa són molt conscients de les seves limitacion­s i dificultat­s actuals. No demanen impossible­s ni la facultat pot fer impossible­s, però cal recordar que tot sembla impossible fins que algú aconseguei­x dur-ho a terme.

Val la pena recordar que tot sembla impossible fins que algú aconseguei­x dur-ho a terme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain