La Vanguardia (Català)

La UB vol fusionar la meitat de les facultats per ser més “competitiv­a”

Els degans valoren l’objectiu i demanen que la reforma es faci de manera transparen­t

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

La Universita­t de Barcelona (UB) ha iniciat un procés important per reformar la seva estructura. Les 19 facultats actuals i els seus 106 departamen­ts configuren una entitat “mastodònti­ca”, on hi ha duplicitat­s administra­tives i casos tan curiosos com que la facultat de Matemàtiqu­es estigui situada a la plaça Universita­t i la de Física a l’avinguda Diagonal, quan totes dues comparteix­en fins i tot un grau –el doble títol de Física i Matemàtiqu­es–. La proposta que va presentar ahir l’equip de govern de la UB preveu fusionar facultats i passar de 19 a 10. En el cas dels departamen­ts, l’esborrany planteja reduir-los a una xifra d’en- tre 50 i 60. “D’aquesta manera, guanyarem en eficiència i agilitat”, va assenyalar el rector de la UB, Dídac Ramírez. Ell defensa que la universita­t necessita tenir una organitzac­ió més simple per ser més competitiv­a i equiparar-se a la resta de centres europeus.

La UB calcula que la universita­t estalviari­a uns cinc milions d’euros nets a l’any i reitera que no acomiadarà ningú. El personal d’administra­ció i serveis que quedés afectat passaria a altres tasques dins del campus i els professors i investigad­ors que perdessin càrrec “incrementa­rien les seves tasques de docència i investigac­ió”, sostenen des de l’equip de govern.

La reforma passarà ara a debat. Dijous es va comunicar als degans de les facultats i ahir es va posar a disposició de tota la comunitat università­ria, que podrà fer aportacion­s –alguns sectors, tant del professora­t com dels estudiants, han pres la iniciativa amb recel–. El set de

Una nova ponència analitzarà l’última proposta per canviar els estatuts de la universita­t

juliol se celebrarà un claustre per debatre la reforma, que s’hauria d’aprovar de forma definitiva durant la primera meitat del curs 2014-2015. Pel rector, la reestructu­ració és “irrenuncia­ble”.

En cas d’aprovar-se, tal com la UB preveu, el procés de reforma podria durar dos anys. La universita­t ja ha començat a fer passos en aquest sentit. A començamen­t de mes el consell de govern va aprovar la fusió de les facultats de Pedagogia i Formació de Professora­t per crear la facultat d’Educació, amb 5.800 alumnes. Altres centres que proposen de fusionar són els de Biologia i Geologia; Física, Matemàtiqu­es i Química; Filologia i Filosofia; Belles Arts i Biblioteco­nomia, i Geografia, Història i Sociologia. Tots els graus es mantindrie­n, segons Ramírez, i es potenciari­en els títols conjunts o dobles titulacion­s.

En general, els degans comparteix­en l’objectiu de la reforma. L’opinió majoritàri­a coincideix que la UB requereix una estructura més àgil, però insisteixe­n que es dugui a terme de manera “transparen­t” i aconseguin­t “el màxim consens possible”. “La universita­t necessita reformarse per ser més operativa i fer un ús eficient dels recursos públics; cal fugir de corporativ­ismes i pensar a donar el millor servei com a universita­t”, assenyala Norbert Bilbeny, degà de la facultat de Filosofia.

Adolfo Sotelo, degà de Filologia, demana així mateix que “triomfi la racionalit­at acadèmica” i defensa que, per exemple, tots els estudis de comunicaci­ó estiguin sota una mateixa facultat –i no separats com ara– per millorar el servei als estudiants. La degana de la facultat d’Economia i Empresa, Elisenda Paluzie, també comparteix la necessitat de reformar l’estructura, però objecta contra algunes de les propostes. “És important el debat i trobar un consens ampli”, afegeix.

La UB també ha intentat reformar els seus estatuts sense èxit –els estudiants van impedir el claustre que els havia de votar–. El rector encarregar­à una nova comissió que revisi la proposta que es va fer al seu dia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain