La Vanguardia (Català)

Pelacanyes però perspicaç

-

Carina Farreras Greg no està entre els nois més populars del seu institut. Més aviat al contrari. Se sent un pelacanyes. Es relaciona amb dos amics que entren de ple en la població dels “marginats” en llenguatge escolar actual. Potencials ni-ni que miren el món des de la desafecció i la no pertinença a cap tribu del pati escolar, encara que els sàpiga greu. A Greg no li agrada estudiar, es passaria el dia al llit i passant pantalles de videojocs. És a dir, que li manquen poders especials o talents destacable­s dignes d’admiració per als adults o per als xavals de la seva edat...

Però sí per als lectors que empatitzen immediatam­ent amb les seves històries. Perquè el preadolesc­ent desmanegat de Kinney està dotat d’una perspicàci­a especial que el fa ser capaç d’explicar tot el que passa davant els seus ulls, experiènci­es trivials al cap i a la fi, amb una agudesa inusual.

Empatitza amb els petits (es llegeix des dels 8 anys) i amb els adults doncs ens torna, com un mirall, el reflex del nostre ridícul comportame­nt.

Vet aquí un segon ingredient d’èxit: l’humor. Greg se’n riu de tot i de tots però és especialme­nt crític amb la seva família i amb la fauna del seu institut. Se’n riu també de si mateix, de la seva desídia, de la seva covardia, de la falta d’ambició... Té un agut sentit del ridícul: no vol destacar per bo ni per dolent, la major part de temps només desitja passar inadvertit entre els seus companys grandassos que ja s’afaiten quan el seu cos escanyolit cos encara no ha fet l’estirada.

Fresc com El petit Nicolas (Jean-Jacques Sempé) o Manolito Gafotas (Elvira Lindo), encara que més inadaptat que entremalia­t. Simple, com el dibuix que el retrata. traços senzills però de gran expressivi­tat. I aquesta fórmula de còmic amb text en un llibre de tapa dura funciona molt bé en edats preadolesc­ents, adolescent­s i fins i tot joves adults. Molts han volgut imitar-lo, sens dubte, fins i tot creant personatge­s femenins, però el pelacanyes de Greg continua regnant per la seva simplicita­t i la seva perspicàci­a.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain