La Vanguardia (Català)

‘La jove de la perla’ torna a casa després de mesos d’exitosa gira

El Mauritshui­s de l’Haia reobre i presumeix de filla pròdiga

- FELIP VIVANCO La Haia Enviat especial

El quadre La jove de la perla (1665) de Johannes Vermeer, una de les mirades més inquietant­s de la història de la pintura, ha tornat a casa després d’un periple de dos anys i tres continents. Des d’ahir, la menuda noia del turbant blau i daurat, torna a estar penjada de la seva paret favorita, folrada amb fina seda verda, a la sala 15 del museu Mauritshui­s de l’Haia. La petita pinacoteca, coneguda com El joier, reobre portes després d’una reforma a fons que lluirà a partir de divendres vinent.

La jove de la perla, un dels 33 (o 34, o 35 o 36) quadres de Vermeer, segons versions, s’ha convertit en fenomen de masses allà per on viatjat mentre el museu estava d’obres. En la primera parada i fonda, el Japó, el quadre de l’enigmàtica jove, encarnada per Scarlett Johansson al film inspirat en la novel·la de Tracy Chevalier, va arrasar. La de Tòquio es va convertir en l’exposició més vista al món el 2012. Després va viatjar als Estats Units i va acabar al Palazzo Fava de Bolonya. En total 2,2 milions d’espectador­s i uns ingressos (no fets públics) que han servit per sufragar una part dels 30 milions que ha costat la reforma. “L’entrada del museu era molt lletja, no teníem espai per a les exposicion­s temporals, les finestres no funcionave­n bé i el sistema de climatitza­ció no era l’adequat per a una col·lecció d’aquesta categoria”, admetia ahir la directora del Mauritshui­s, Emilie Gordenker.

Ara, la responsabl­e de la col·lec-

ció espera que la xifra dels 200.000 visitants anuals es multipliqu­i gràcies a l’efecte La jove de

la perla, però també al magnetisme de La cadernera encadenada, obra de Carl Fabritius, que no només ha

volat a l’esmentada gira, sinó que s’ha convertit en imatge global gràcies a la novel·la guanyadora de l’últim Pulitzer obra de Donna Tart, que es va inspirar en la tela. Una altra de les grans joies d’aquesta pi

nacoteca és la famosa Classe d’ana

tomia de doctor Nicolaes Tulp, on un grup de metges observa el braç disseccion­at d’un cadàver marmori. La tela també va conduir Nina Siegal a reconstrui­r aquella nit en una altra peça literària.

A més del quadre estrella, el Mauritshui­s mostra dues obres més de Vermeer: Vista de Delft (1661) i la primerenca Diana i les

nimfes (1654). “Sembla una pintura italiana”, il·lustrava ahir Quentin Buvelot, conservado­r en cap, que va recordar com de notable és la història de La jove de la perla. “Es va subhastar sense saber-se’n l’autor. Un col·leccionist­a anomenat Des Tombes va adquirir l’obra per una nimietat, poc més de dos florins, com una propina. Estava brut, però quan el van restaurar…”.

 ?? PETER DEJONG / AP ?? El museu Mauritshui­s ha emprès una remodelaci­ó que ha costat dos anys i 30 milions d’euros
PETER DEJONG / AP El museu Mauritshui­s ha emprès una remodelaci­ó que ha costat dos anys i 30 milions d’euros
 ?? Aaa ?? La jove de la perla, de Vermeer
Aaa La jove de la perla, de Vermeer
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain