La Vanguardia (Català)

Interior aplega forces per a un Sant Joan segur

Uns 3.600 mossos i uns 700 bombers vetllaran perquè les revetlles registrin el mínim nombre possible d’incidèncie­s

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

El solstici d’estiu implica la nit de festa més curta i més intensa de l’any. La revetlla de Sant Joan se celebra a la zona de parla catalana. El Departamen­t d’Interior vol que a Catalunya aquesta celebració sigui com més segura millor i per això ha disposat que 3.624 mossos d’esquadra participin en un dispositiu perquè sigui així. Molts d’aquests dispositiu­s seran de la divisió de trànsit, ja que el pont que s’obre fins dimarts vinent generarà milers de desplaçame­nts. Es calcula que més de mig milió de trasllats.

A més de policies, i com a conseqüènc­ia directa de la propensió que els cridats a la festa senten pel foc i la pirotècnia, Interior ha mobilitzat una força d’extinció d’incendis. Seran uns 700 bombers de guàrdia –130, a Barcelona– els disposats per això. Es dóna la circumstàn­cia que demà, precisamen­t, s’inicia una vaga indefinida d’aquests funcionari­s per l’increment del nombre d’hores anuals que han de treballar. Des d’Interior s’assegura que la seguretat en aquest terreny està garantida. Tot i això, els sindicats consideren que els serveis mínims s’haurien de re- considerar a l’alça perquè els consideren insuficien­ts.

Policies i bombers uniran esforços preventius i reactius, ja que la barreja d’aglomeraci­ons i alcohol pot conduir a baralles en les quals cal fer de mitjancer –mossos d’esquadra– o l’ús de petards o l’encesa de fogueres pot causar incendis –bombers–. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va aprofitar per demanar “prudència i responsabi­litat”, sabedor que aquests excessos se solen produir en aquesta mena de cites.

Un altre dels grans reptes, en el que resulta aconsellab­le la prudència i responsabi­litat invocada per Espadaler, és el relacionat amb la mobilitat. El Servei Català de Trànsit ha preparat el seu propi programa d’actuació entre el qual, a més del patrullatg­e intens dels agents de trànsit, s’establiran més de 90 punts de control d’alcoholèmi­a distribuït­s per tota la xarxa viària catalana. Aquest pont es podria con-

El llarg pont d’aquest solstici es converteix en la primera gran operació sortida de trànsit de l’estiu

siderar la primera gran operació sortida d’aquest estiu que, a més, coincideix amb el final del curs escolar. L’alcohol i les drogues, la somnolènci­a i les distraccio­ns són els principals enemics del conductor.

Hi ha una altra front de seguretat menys recorregud­a públicamen­t, però que també té pes en aquestes dates, i és el de la seguretat alimentàri­a. La Generalita­t recomana assegurar els mecanismes de conservaci­ó de les coques tant durant la celebració com en els desplaçame­nts. Recomanen que es comprin en llocs autoritzat­s.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? La festa del foc, el 2012, en un carrer de l’Eixample barceloní
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU La festa del foc, el 2012, en un carrer de l’Eixample barceloní

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain