La Vanguardia (Català)

Una mirada al passat

- BÀRBARA JULBE Torroella de Montgrí

El setge de la Ciutadella de Roses el 1645, durant la guerra dels Segadors, és per Ramon Mascort, creador de la Fundació Mascort, la joia de l’exposició ‘Rajoles, plafons i socarrats’. Es tracta d’un dibuix realista, policromat, format per 35 plafons, poc habitual en ceràmica i que mostra amb un gran detallisme l’episodi històric.

Aquesta és només una de les més de 700 peces, que poden admirar-se a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mas- cort, a Torroella de Montgrí, fins al proper 12 d’octubre.

La mostra inclou rajoles amb dibuixos d’oficis i lleure; socarrats amb relleu i plafons ceràmics de temàtica religiosa o civil amb policromie­s detallades. La sèrie de rajoles perta- nyen al segle XIII fins a principis del XX i són sobretot valencians i catalans. Els ha anat col·leccionant Mascort al llarg de diverses dècades, igual com la resta de peces que s’hi exposen. “Una de les meves debilitats són les rajoles catalanes d’arts i oficis per ser un homenatge a la feina ben feta, als artesans i a la gent de la nostra terra”, explica.

El visitant pot anar seguint les múltiples tècniques de decoració utilitzade­s: de corda seca, aresta, a mà alçada... Precisamen­t, la peça més antiga és una rajola amb el dibuix d’una flor de lis elaborat amb la tècnica de l’encàustica.

D’entre els socarrats, en destaca un de finals del segle XIV amb la representa­ció d’un centaure arquer, una peça única. Una altra de singular, dins de la temàtica religiosa, és un plafó que representa el martiri de dos franciscan­s a la plaça del Sant Sepulcre a Jerusalem. L’exposició es completa amb una petita mostra de 12 dibuixos amb la tècnica de l’estergit que pertanyen al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

 ?? AGUSTÍ ENSESA ?? Una de les peces de ceràmica que poden veure’s en aquesta exposició
AGUSTÍ ENSESA Una de les peces de ceràmica que poden veure’s en aquesta exposició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain