La Vanguardia (Català)

El seny del futbol

Durant 23 anys en el Barça, Xavi ha desxifrat com ningú el jeroglífic del mig del camp

- ANTONI LÓPEZ Barcelona

No cal especular què hauria passat si, en procés de consolidac­ió al primer equip, Xavi hagués acceptat una temptadora oferta del Milan, o si hagués subscrit la proposta del Bayern quan Guardiola acabava d’arribar a la banqueta blaugrana. Probableme­nt la genètica del Barça hauria patit una sensible alteració. Però el fet és que el cervell de Terrassa, un dels productes més polits de la Masia, on va ingressar amb 11 anys, no va atendre els cants de sirena i el barcelonis­me ha gaudit durant 16 temporades d’un home d’ordre i seny que ha superat múltiples registres del club. Xavi rastreja amb el radar, processa les dades, analitza les conseqüènc­ies i amaga la pilota fins al moment de l’execució adient. Fa que l’organitzac­ió d’un equip de futbol sembli fàcil, però ningú com ell no ha desxifrat amb tanta elegància i precisió el jeroglífic del mig del camp.

La brúixola de Xavi ha orientat el Barça en 723 partits des que Van Gaal li va donar l’alternativ­a el 18 d’agost del 1998 amb 18 anys. “Si un jugador jove pot jugar en el meu sistema, doncs el poso. No passa res, el poso. L’edat no és el factor més important”, va dir el tècnic holandès. Difícilmen­t podia imaginar que el terrassenc de la Masia esdevindri­a el futbolista amb més partits

DIRIGINT DES DEL 1998 La brúixola del terrassenc ha orientat el Barça en 723 partits, el rècord del club

com a blaugrana (l’11 de gener del 2011 va igualar els 550 de Migueli), el barcelonis­ta amb més participac­ions (168) en competicio­ns internacio­nals i amb més títols (22) des de la Lliga del 1999, que va anar seguida d’un penós quinquenni de sequera i incerteses. El capità de la final de l’última Champions del Barça, a Wembley, va patir les penalitats d’un club espatllat abans de poder tocar la glòria com a ideòleg del joc d’un col·lectiu únic.

És l’únic futbolista català que ha assolit el podi de la Pilota d’Or. En l’última edició del certamen, Pelé se li va apropar i li va dir: “Si jo hagués jugat amb tu i amb Iniesta no hauria marcat 1.200 gols sinó 3.000”. O’Rei adora Xavi i els futboliste­s que viuen als antípodes, aquells que no tindrien l’elegància gaire amunt en la seva escala de virtuts, també. “Per mi, ets el número 1”, li va comentar durant un enfrontame­nt John Terry, l’expeditiu defensa del Chelsea.

Xavi és futbol. Futbol en la professió, futbol en la diversió, futbol en el temps lliure. “Serà en-

22 TROFEUS Tot i que va travessar un dur quinquenni de sequera, ningú no ha guanyat tants títols

trenador, segur. A casa s’avorrirà. Els seus coneixemen­ts són moltíssims i els plasmarà. Espero que entreni el Barça i ho faci tan bé com ho està fent com a jugador”, va analitzar Josep Guardiola. Una vegada aquest entrenador va fer una curiosa definició del centrecamp­ista: “És un noi a qui li agrada anar a collir bolets, amb això està tot dit”. És, junt amb els macarrons de la Montserrat, la seva mare, la seva altra gran passió. Quan el calendari ho permet, i si l’època és propícia, Xavi se’n va a escrutar els boscos del Berguedà en companyia d’un guia de luxe, el Cuca, veí d’una pedania de Cercs.

Fins allà no arriba l’aclaparame­nt de José Manuel Flores Chico, el jugador de l’Almeria que el 2009 li va practicar un arcaic marcatge a l’home per ordre d’Hugo Sánchez. El tècnic mexicà va pensar, i no li faltava pas raó, que inutilitza­nt el disc dur del Barça tindria més opcions. “Xavi és el millor centrecamp­ista del món i és impossible treure-li la pilota –va comentar el marcador–. Hem estat parlant de bon rotllo, fent brometes, i en cert moment em va comentar que si era així tot el partit no jugaríem ni ell ni jo”.

Després de 23 anys a l’entitat, Xavi canviarà d’aires. No ha jugat en els dos últims partits transcende­ntals, el final de Lliga i amb Espanya contra Xile i no vol veure el seu talent empastifat. D’altres gaudiran de la seva elegància incomparab­le en el moment de la maduresa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain