La Vanguardia (Català)

“Bravo em recorda Valdés”

Iván Zamorano, exdavanter xilè

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Curitiba. Enviat especial

Encara està en forma però ja no remata pilotes, sinó preguntes. L’exdavanter xilè Iván Zamorano (44 anys) va rebre

La Vanguardia abans de l’Espanya-Xile a Maracanã i va desgranar la seva visió del futbol actual, tant a nivell de jugadors com de clubs i seleccions. Es va desfer en elogis per als seus compatriot­es vinculats amb el Barça i va parlar extensamen­t de l’última arribada, la del porter de la Reial Societat, Bravo.

Què és el que més li agrada de Claudio Bravo? Em sembla que és un porter molt sobri, no és un porter espectacul­ar, em sembla que transmet molta seguretat. És un paio que controla molt bé les emocions dins del camp. En la nostra selecció és un líder. La seva fortalesa màxima és que no només atura bé dins dels pals, sinó que sap controlar amb molt d’encert els temps quan surt a tallar pilotes i això avui dia s’agraeix molt en un porter. Em sembla que pot fer una gran aportació al Barcelona. Des del punt de vista comparatiu s’assembla molt a Víctor Valdés, des del punt de vista físic i des del punt de vista que tenia el porter blaugrana d’anar a tallar pilotes. A mi me’l recorda molt.

Alexis està pendent de resoldre el seu futur. Què li aconsellar­ia vostè? M’estranya que el Barça pugui pensar a desprendre-se’n perquè Alexis ha tingut la seva millor temporada, no només en el Barcelona, sinó també a Europa, sent un dels golejadors de l’equip. El que li aconsellar­ia és que pensi amb molta claredat, amb molt de temps, sense precipitar-se.

Ser a Barcelona ha estat per a ell un premi enorme i marxar així… Jo esperaria una mica més. Ara des del punt de vista de la motivació i de voler jugar, Alexis pot anar a qualsevol equip del món. Que prengui la decisió des del cor i jugui on se senti més feliç.

Arturo Vidal és un clàssic del mercat. Un equip que ha patit tant desgast com el Barcelona necessita jugadors amb aquesta energia? Sens dubte, són jugadors frescos i que sintetitze­n el que actualment és el futbol modern. Em sembla que Arturo té de sobres la capacitat física, futbolísti­ca i mental per triomfar a qualsevol part del món.

Tots els grans li van al darrere, però si cal recomanar-li alguna cosa jo sens dubte li diria que anés al Reial Madrid, que és el meu equip preferit, com tothom sap.

El Barça té Messi, però està rastrejant el mercat buscant també un davanter centre. Quin és el rematador que més li agrada? Actualment Falcao, sens dubte. Tant pel que fa a l’experiènci­a, com pel que fa a l’ofici de davanter centre, és el número u. Avui dia l’ariet està en vies d’extinció. Les tàctiques, els sistemes, han fet que el davanter centre jugui més enrere, o caigui a les bandes. No tenim aquest davanter centre típic d’àrea que pugui definir jugades. Rooney no ho és, Messi no ho és, Cristiano no ho és, Ibrahimovi­c no ho és. El gran davanter centre que existeix és Falcao.

Com a madridista, li sabria greu que Higuaín acabés jugant en el Barça? Higuaín està en procés potser d’un canvi i ell va demostrar sobradamen­t que a la Lliga espanyola pot brillar. Si ell pensa que serà feliç al Camp Nou, em semblaria fantàstic que hi jugués. Són decisions molt personals però tindria la sort d’haver jugat en els dos equips més grans d’Espanya.

Messi té 27 anys però està jugant a tot drap des dels 17. Encara es pot veure la millor versió de Leo Messi?

EL CONSELL “Alexis ha de decidir amb el cor, ha de pensar amb claredat, sense precipitar-se”

UNA RAÇA ESPECIAL “Els davanters centres estan en extinció; actualment el millor és Falcao”

No en tinc cap dubte. Encara li queda a Messi molt per oferir a la gent. Els amants del futbol som conscients que són jugadors als quals potser el físic acabarà afectant el seu rendiment. Però és un noi que no es cansa de guanyar títols, és un noi que es posa l’equip a l’esquena i això s’agraeix molt.

Fins ara, què és el que més li està agradant del Mundial del Brasil? Som al país del futbol i em sembla que estem veient un extraordin­ari torneig, amb molts gols. Tant de bo que els entrenador­s continuïn deixant-se anar. No m’agraden els tècnics que no arrisquen i això a Sud-àfrica es va veure molt. Ara veiem entrenador­s valents i futboliste­s amb llibertat i això és fonamental perquè ens puguem divertir tots els espectador­s.

Per quina final aposta al Brasil? La final que tots volem veure és Brasil-Argentina. No sé si passarà. Esperem que Xile arribi el més lluny possible, però en línies generals em sembla que Alemanya, Argentina, Brasil… sempre seran protagonis­tes.

Li agradaria entrenar en un futur? Estic molt còmode de moment com a comentaris­ta de Direc TV i d’ESPN, però segurament d’aquí uns anys seré allà, a peu de gespa. Encara sóc molt jove i vull començar dirigint nanos joves.

Què és el que aportat aquesta temporada l’Atlètic de Madrid al futbol? Ha estat el gran protagonis­ta no només a Espanya, sinó a nivell Mundial. Em sembla que el plus que té l’Atlètic és el Cholo Simeone. El vaig tenir de company a l’Inter, on compartíem habitació, i és un paio que respira futbol. És un entrenador que treu el rendiment complet als jugadors. En sentirem a parlar.

Com veu la pugna Barça-Madrid de cara a la temporada que ve? Aquest any va ser tot molt semblant, van tenir bons moments però també moltes irregulari­tats. Espero que el Madrid faci una millor temporada i que el Barça es vagi acostant a l’expressió màxima del futbol que ens va regalar en un determinat moment de l’era Guardiola.

 ?? LLUÍS GENÉ / AFP ?? Aficionats xilens persegueix­en l’ídol Iván Zamorano abans d’entrar a l’estadi de Maracanã per veure l’Espanya-Xile
LLUÍS GENÉ / AFP Aficionats xilens persegueix­en l’ídol Iván Zamorano abans d’entrar a l’estadi de Maracanã per veure l’Espanya-Xile

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain