La Vanguardia (Català)

Assumpte de família

Els Boateng, un alemany, l’altre ghanès, tornen a trobar-se quatre anys després

-

L’ÚLTIMA PROVOCACIÓ “Alemanya no ha guanyat res per falta de líders i caràcter”, deia el ghanès de la seva exselecció

És el partit de la morbositat familiar. Quatre anys després, els germanastr­es Boateng tornen avui a trobar-se amb les seves seleccions en un partit d’un Mundial. Des d’aquell 23 de juny del 2010 al Soccer City de Johannesbu­rg no es veien les cares jugant amb Ghana i amb Alemanya, encara que sí que ho havien fet amb els seus respectius equips en la Bun- desliga. Ara hi ha en joc molt més que a Sud-àfrica: els europeus, un dels favorits, poden deixar enllestit el seu pas a vuitens després del repàs a Portugal (4-0), i els africans necessiten guanyar per no precipitar el seu adéu, després de la derrota contra els Estats Units (2-1).

Són comptades les ocasions en què es retroben els Boateng sobre la gespa –l’únic tauler que els ajunta–. Des de Sud-àfrica, només una vegada, en el SchalkeBay­ern de setembre del 2013 (0-4 per als bavaresos); en la tornada, a Munic, Jérôme no va jugar. Ara, al Brasil, la controvert­ida història familiar torna a la memòria i es reactualit­za el conflicte, que supera l’àmbit domèstic. A banda dels draps bruts entre germanastr­es, als alemanys encara els dol l’entrada salvatge del germà desobedien­t, Kevin-Prince, sobre Ballack, que va privar el capità de disputar el Mundial’10.

Els Boateng van néixer tots dos a Berlín, fills del mateix pare, Prince Boateng, però no de la mateixa mare, i es van criar separadame­nt, ja que el progenitor se’n va desentendr­e. El gran, KevinPrinc­e, KPB, mitjapunta del Schalke de 27 anys, el més excèn- tric –el dels tatuatges i el pentinat amb cresta–, és un indòmit

eixelebrat. Va ser expulsat de les seleccions inferiors d’Alemanya pel seu mal comportame­nt i va aprofitar la seva doble nacionalit­at per jugar amb Ghana i renegar del seu origen alemany.

El menor, Jérôme, defensa de 25 anys del Bayern, més formal i discret, es va enemistar amb el seu germà arran d’aquella entrada criminal de Kevin-Prince sobre Ballack, a la Copa d’Anglaterra del 2010, en la qual va trencar els lligaments del turmell dret del capità. L’acció li va valer la reprimenda d’Alemanya i del seu germà, i KPB s’ho va prendre fatal. “Em va dir que li havia fallat, que no volia saber res de mi i que cada un tenia la seva família. Des d’aleshores no tenim relació”, va dir Jérôme. “Per als nostres pares, l’important no és qui guanya, els interessa que donem el millor i no ens lesionem”, deia KevinPrinc­e, especialis­ta a escalfar partits. “Alemanya no ha guanyat res en els últims anys per la falta de líders i caràcter”, va ser la seva última perla. Del selecciona­dor ghanès Appiah dependrà en bona mesura que els Boateng es creuin avui a Fortaleza, ja que KPB no va jugar davant els EUA.

 ?? MATTHIAS SCHRADER / AP ?? Jérôme Boateng, en l’entrenamen­t amb Alemanya
MATTHIAS SCHRADER / AP Jérôme Boateng, en l’entrenamen­t amb Alemanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain