La Vanguardia (Català)

Eficiència i desigualta­t

- Antonio Durán-Sindreu Buxadé A. DURÁN-SINDREU BUXADÉ, professor de l’UPF

Impostos justos són els que es destinen a sufragar polítiques de despeses eficients i eficaces. I l’eficiència és avui un dels nostres dèficits més grans.

La reforma que ha presentat el Govern central, els detalls de la qual es coneixeran durant els propers dies, és, en aquest sentit, irresponsa­ble perquè ignora la destinació dels impostos. I ho ignora perquè s’emprèn sense redimensio­nar l’estructura de la despesa, sense quantifica­r-ne l’import, sense definir l’Estat de benestar que ens podem permetre i sense debatre el model de finançamen­t fiscal per mantenir-lo. A més, ignora les recomanaci­ons europees que proposen augmentar l’IVA com a mesura imprescind­ible per mantenir l’actual Estat de benestar; ignora la proposta i també la necessitat de reduir abans la despesa pública. Una reforma que tampoc no soluciona la falta d’eficiència i la desigualta­t del sistema tributari pel seu baix nivell de recap- tació, malgrat que té tipus impositius elevats, pel tracte desigual dels diferents tipus de renda i per la seva progressiv­itat global cada cop menor. Un sistema, també, que penalitza la creació d’ocupació i la generació de riquesa.

Es tracta, igualment, d’una reforma imprudent, perquè així s’ha de qualificar el fet de reduir els impostos en moments de desequilib­ri pressupost­ari. Una reforma, en fi, que no soluciona els nombrosos mals que pateix el sistema tributari ni tampoc reconeix el fracàs del seu model de gestió.

Dit això, cal reconèixer que la reforma redueix la pressió fiscal en l’IRPF, entre d’altres,

Les mesures disten de la reforma fiscal global que cal en el sistema tributari espanyol

de les rendes baixes i mitjanes, malgrat que amb això no s’incentivi necessària­ment el consum, sinó que se’ls allunyi del

seu actual empobrimen­t. Es millora la tributació familiar i, sobretot, els denominats beneficis socials, i també s’inclouen mesures per incentivar l’estalvi a llarg a termini a través de fórmules diferents dels plans de pensions.

La reducció del tipus marginal màxim de l’IRPF, el 56% a Catalunya, allunya el caràcter confiscato­ri l’impost, però manté la seva gran diferència amb el tipus de l’impost sobre societats, en el qual es reordenen encertadam­ent els seus tipus efectius mitjançant l’eliminació d’una part important dels in- centius fiscals. Es manté la deducció per R+D+I i per reinversió, i es crea, encara que tard,

Millora la tributació familiar i s’inclouen incentius per a l’estalvi a llarg termini

una nova deducció per incentivar la capitalitz­ació de les empreses que, a compte de la seva regulació concreta, és una apos- ta decidida contra l’endeutamen­t empresaria­l. Per a les pime es crea, a més, la denominada reserva per anivellame­nt, la qual, juntament amb la de capitalitz­ació, permet reduir el tipus impositiu al 20%.

En suma, un conjunt de mesures que disten de ser la reforma fiscal global i amb profundita­t que requereix el nostre sistema tributari i que continua donant l’esquena al principal objectiu: sufragar polítiques de despesa pública eficients i emprendre la reforma estructura­l encara pendent de les Administra­cions Públiques.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain