La Vanguardia (Català)

Brussel·les lamenta que Espanya no li hagi consultat la reforma fiscal

Guindos replica que les mesures “estan parlades” i són compatible­s amb la UE

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

La Comissió Europea va expressar ahir el seu malestar per no haver estat informada prèviament sobre la reforma fiscal que va aprovar ahir el Govern espanyol.

“No diria que se’ns ha consultat intensivam­ent”, va llançar el seu vicepresid­ent i responsabl­e d’Assumptes Econòmics, Olli Rehn, davant la premsa a Luxemburg, en contra del que va defensar el ministre d’Economia, Luis de Guindos, que ahir va reiterar que la reforma “està parlada des de fa bastant temps” amb l’Executiu comunitari. Tot i això, Rehn va insistir que només coneix “en termes generals” les mesures fiscals adoptades i va evitar avalar els canvis o fins i tot donar un missatge de tranquil·litat respecte de la seva compatibil­itat amb les metes fiscals d’Espa- nya per al 2015 i les recomanaci­ons econòmique­s que ahir li va fer formalment el Consell de Ministres d’Economia de la UE. “Hem d’estudiar-la i només després ens hi pronunciar­em”, es va limitar a dir el comissari.

Les indicacion­s europees (pro- posades fa un mes per la Comissió i adoptades formalment ahir pels governs) van en la direcció contrària a les mesures adoptades a Espanya. El document reclama una nova pujada o ampliació de les bases imposables de l’IVA i més impostos mediam- bientals, a més d’una rebaixa dels impostos sobre el treball.

La Comissió Europa ha reiterat en diverses ocasions que no veu marge per abaixar els impostos a Espanya. La càrrega fiscal mitjana està molt per sota de la mitjana europea i lluny de la que suporten les grans economies europees: a Espanya és l’equivalent a un 32,5% del PIB, davant el 39,4% de l’eurozona, d’acord amb les últimes dades d’Eurostat. Guindos va insistir no obstant això que la reforma fiscal aprovada és “perfectame­nt congruent i compatible amb les recomanaci­ons”.

Encara que clarament molest per les formes, Rehn va concloure que l’important és que les mesures no vagin en contra de les indicacion­s de política econòmica de la Unió Europea. “L’essencial és que siguin en línia amb les recomanaci­ons específiqu­es per països. Si és així, encara que no s’hagin consultat intensamen­t amb la Comissió Europea, doncs molt millor”, va afegir Rehn, que no va voler reaccionar directamen­t a les declaraci-

Guindos reitera que “l’important” és que la reforma fiscal impulsi el creixement econòmic

ons del seu “bon amic” Guindos.

Per a Rehn, era el seu últim consell de ministres d’Economia com a comissari europeu. Al juliol passarà a ocupar el seu escó d’eurodiputa­t. De moment, Espanya haurà de continuar discutint les seves reformes amb un finlandès: a Rehn el substituei­x Jyrki Katainen, fins fa poc primer ministre de Finlàndia, defensor acèrrim de l’ortodòxia pressupost­ària i aspirant declarat a un càrrec europeu més rellevant.

Guindos, no obstant això, es va mostrar confiat que convencerà Brussel·les i l’Eurogrup de les bondats de la reforma. “Està pensada per millorar els incentius de creixement de l’economia espanyola, perquè creixi més a mitjà termini, i és perfectame­nt compatible amb la reducció del dèficit. Això és el més important”, va recalcar. Rere el tancament dels expedients a Holanda, Bèlgica, Àustria, Dinamarca, Eslovàquia i la República Txeca, Espanya és un dels 11 dels 28 països de la UE que tenen obert un procedimen­t per dèficit excessiu. Espanya, com França, ha de reduir els seus dèficit al 3% el 2016. El Govern espanyol assegura que complirà i no desitja cap pròrroga més. Confia que es provarà que els seus càlculs, i no els de Brussel·les, són encertats.

 ?? GEORGES GOBET / AFP ?? Olli Rehn conversa animadamen­t amb la ministra de Finances de Portugal, Maria Luisa Albuquerqu­e, i l’alemany Wolfang Schäuble
GEORGES GOBET / AFP Olli Rehn conversa animadamen­t amb la ministra de Finances de Portugal, Maria Luisa Albuquerqu­e, i l’alemany Wolfang Schäuble

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain