La Vanguardia (Català)

Oposició, sindicats i patronal consideren incompleta la reforma

- SERGIO HEREDIA Barcelona

Una almoina per a les classes treballado­res. Una reforma electorali­sta. Una revisió a mig fer. Són les lectures que van oferir ahir els agents socials: tant l’oposició com els sindicats UGT i CC.OO. van interpreta­r que el nou paquet fiscal de l’Executiu de Mariano Rajoy neix minvat i decantat a favor de les classes adinerades. De fons plana la figura del frau fiscal, un element que, segons tots, la reforma repassa molt de puntetes.

Inmaculada Rodríguez-Piñero, secretària d’Economia i Ocupació del PSOE, va ser incisiva en les seves valoracion­s. Va dir que la reforma és “una almoina” per a les classes mitjanes i treballado­res i “un gran regal fiscal” per a les rendes més elevades. Al seu parer, els últims anys se li han apujat els impostos a totes les classes, però s’ha premiat els més rics amb “una vergonyant amnistia fiscal”. També va dir que el PP acostuma a rebaixar els impostos quan s’acosten les eleccions, “però després fa al contrari”. Josep Sánchez Llibre, portaveu econòmic de CiU al Congrés, també va parlar d’una reforma “insuficien­t, sobretot referent a la pressió fiscal”. Segons la seva opinió, “és necessari que s’intensifiq­ui la lluita contra el frau fiscal” si es pretén que totes les rendes paguin menys impostos.

UGT es va acollir a la reflexió del PSOE, encunyant l’expressió “caire electorali­sta”. “La reforma fiscal no és ni suficient, ni justa, ni equilibrad­a –va dir–. Té un clar caire electorali­sta. Consolida problemes actuals com la diferència de tracte entre les rendes del treball i del capital. I beneficia els qui més tenen”.

CC.OO. opina que, amb les da-

CiU reclama que, al costat de les noves mesures, s’intensifiq­ui la lluita contra el frau fiscal

des que va oferir el Govern, “els comptes no surten, ni responen al que necessita el país”. “La reforma fiscal farà perdre, almenys, 7.000 milions d’euros de recaptació en el període 2015-16, la qual cosa obligarà, per complir els objectius de dèficit, a congelar la despesa pública d’aquí al 2017 i a no aplicar aquesta reforma en els termes anunciats, o a pujar altres impostos, probableme­nt l’IVA”, va concloure el comunicat.

Segons la CEOE, la reforma neix incompleta, i no reduirà l’“excessiva” complexita­t del sistema tributari: va qualificar d’imprescind­ible que es redueixin les cotitzacio­ns empresaria­ls, única manera de reduir l’atur.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain