La Vanguardia (Català)

El Govern francès ofereix a GE una aliança a Alstom

L’Estat aconseguir­à el 20% del capital del grup

- LLUÍS URÍA París. Correspons­al

Al final no seran els alemanys de Siemens ni els japonesos de Mitsubishi, sinó els nord-americans de General Electric (GE) els escollits pel Govern francès per provar de salvar al grup Alstom –especialit­zat en l’energia i el transport ferroviari– de l’asfíxia financera. Però la solució definitiva tindrà molt poc a veure amb la imaginada inicialmen­t pels presidents d’Alstom, Patrick Kron, i GE, Jeff Immelt. No hi haurà venda, sinó una aliança al 50% entre els dos grups, i l’Estat francès s’erigirà, amb el 20% del capital, en el nou accionista de referència d’Alstom. El ministre francès d’Economia, Arnaud Montebourg, paladí del “patriotism­e econòmic”, s’ha emportat el gat a l’aigua.

El projecte inicial de General Electric era quedar-se amb tota la divisió d’energia d’Alstom –el 70% de la seva xifra de negocis– per 12.350 milions d’euros. Però l’activisme del Govern francès, que es va dotar precipitad­ament el passat mes de maig –via decret– d’un dret de veto per a tota operació que afecti el sector estratègic de l’energia i el transport, i va encoratjar la presentaci­ó d’una oferta alternativ­a pel

El ministre d’Economia francès, Arnaud Montebourg, persegueix mantenir la integritat d’Alstom

tàndem Siemens-Mitsubishi, va canviar de dalt a baix l’escenari.

Pressionat pels seus competidor­s, que van oferir una aliança industrial –opció que el Govern preferia a la venda i el desmembram­ent d’Alstom–, GE va acabar girant dijous i va proposar també una associació empresaria­l. Amb aquesta oferta sobre la taula, el Govern francès va decidir apostar per l’opció de General Electric, que ha estat sempre la més compatible des del punt de vista industrial, i va plantejar –en nom de la “vigilància patriòtica”– les seves condicions per a l’operació.

Montebourg les va detallar en una carta enviada ahir mateix a la direcció de GE i d’Alstom: l’Estat es convertirà amb el 20% en el principal accionista d’Alstom –per a la qual cosa comprarà dos terços de les accions del grup Bouygues– i en qualitat de tal ofereix a GE una aliança industrial. Aquesta consistiri­a a crear tres societats, participad­es al 50%, en els àmbits de les turbines de vapor i l’energia nuclear, la xarxa de transmissi­ó d’energia i les energies renovables. La subdivisió de turbines de gas seria venuda al 100% a General Electric i el grup nord-americà vendria al seu torn a Alstom Transports la seva divisió de senyalitza­ció ferroviàri­a.

Tot això, sota unes estrictes condicions, que Montebourg no va dubtar a qualificar de “dures però necessàrie­s”. Així, GE s’haurà de comprometr­e a concedir a l’Estat francès un dret de veto en el tema de l’energia nuclear –on totes les patents quedaran a mans franceses–, a garantir les plantilles actuals i crear a més 1.000 llocs de treball nets suplementa­ris –el que ja constava en l’oferta inicial de GE però que tindrà ara penalitzac­ions econòmique­s en cas d’incomplime­nt–, i a mantenir la seu social de totes aquestes empreses, particular­ment les direccions generals i d’investigac­ió, a França.

General Electric i Alstom hauran de prendre ara una decisió. Arnaud Montebourg, que ha guanyat el seu pols amb la direcció d’Alstom, es va felicitar ahir d’haver salvat la integritat del grup industrial i la seva identitat francesa.

 ?? CHESNOT / GETTY IMAGES ?? Jeffrey Immelt, victoriós, ahir a París
CHESNOT / GETTY IMAGES Jeffrey Immelt, victoriós, ahir a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain