La Vanguardia (Català)

ATLL inverteix 70 milions

La concession­ària d’Acciona i BTG acumula ja més d’un any de gestió

- BARCELONA Redacció

Aigües Ter Llobregat (ATLL), la concession­ària d’aigua en alta gestionada per un grup liderat per Acciona i el brasiler BTG, ha invertit uns 16 milions d’euros i ha redactat projectes per invertir uns altres 70 milions. Els projectes formen part del pla d’inversió de 139 milions que el guanyador del concurs de la concessió d’ATLL es va comprometr­e a executar abans del 2022.

Acciona i BTG es van adjudicar la concessió d’ATLL a finals del 2012. El perdedor de la licitació, Aigües de Barcelona, va denunciar en els tribunals l’adjudicaci­ó. El procés judicial, amb recursos creuats, es prolongarà durant mesos o anys. Fonts de l’empresa van assenyalar que en l’any i mig que porta operant el servei d’aigües l’activitat s’ha desenvolup­at amb “tota normalitat”.

Els projectes d’inversió immediats suposen la millora de les instal·lacions de la xarxa de subministr­ament d’aigua com les plantes de tractament, el control de les fugues o la rehabilita­ció de dipòsits. En concret, destaca la rehabilita­ció del túnel a pressió que uneix la planta del Ter amb l’estació distribuïd­ora de la Trinitat a Barcelona. És una conducció de més de 23 quilòmetre­s de longitud que va entrar en servei l’agost del 1966.

L’oferta guanyadora del con-

Un dels projectes és la rehabilita­ció del túnel que uneix la planta del Ter amb la Trinitat

curs es va comprometr­e que la tarifa per metre cúbic d’aigua fos de 0,70 euros, renovable cada cinc anys sobre la base d’una sèrie de paràmetres pactats amb l’Administra­ció. En l’últim trimestre del 2012 abans que Acciona i els seus socis es quedes- sin amb la concessió la tarifa era de 0,62 metre cúbic. L’any passat es va apujar a 0,64 i aquest 2014 a 0,67 euros, per tal de fer progressiv­a l’alça fins als 0,70 de l’oferta.

Fonts de la concession­ària van assenyalar que el primer exercici complet, el del 2013, es va tancar amb uns resultats en línia amb el pla de negoci previst. Acciona i els seus socis preveuen obtenir una rendibilit­at anual del 9,33% els 50 anys que es prolongarà la concessió. Acciona controla el 39% de les accions del grup que es va adjudicar la concessió mentre l’inversor brasiler BTG Pactual en manté un altre 39%. BTG també és present en el grup concession­al que lidera Abertis que es va adjudicar el túnel del Cadí.

La gestió dels recursos hídrics, junt amb l’estat positiu dels embassamen­ts (que estan al voltant del 86% de la seva capacitat), permet que ATLL tingui garantit el subministr­ament d’aigua a Barcelona i la seva àrea d’influència durant pràcticame­nt els propers dos anys. Encara així, la companyia va contribuir amb 6 milions a un fons de sequera en previsió de problemes futurs.

 ?? LAURA GUERRERO / ARXIU ?? Planta dessalinit­zadora del Prat, propietat d’ATLL
LAURA GUERRERO / ARXIU Planta dessalinit­zadora del Prat, propietat d’ATLL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain