La Vanguardia (Català)

“Al taxi li cal modernitza­r-se sense competènci­a deslleial”

- LLUÍS AMIGUET

Tinc 59 anys: aprenc dels emprenedor­s a desaprendr­e les rigideses de la banca. Vaig gestio

nar el Fons Europeu d’Inversions des del 2008 fins a l’abril. Sóc anglès, però casat amb una

francesa: he fet tota la meva carrera al continent. He participat en This way up Barcelona

Ha costat arribar fins aquí: la ciutat està col·lapsada per la vaga de taxis. Em temo que amb aquesta vaga els taxistes s’han disparat un tret al peu. Per què? Perquè han fet la millor campanya de publicitat possible per a les apps, el nom de les quals no diré, que amenacen de posar fi al taxi. Gràcies a la vaga, molts ciutadans que no sabien que existien ara se les descarregu­en.

Té raó; en tenen, els taxistes? Hauran d’adaptar-se i competir o desaparèix­er, com les agències de viatges i tants altres models de negoci que les noves tecnologie­s han superat. Em temo que veurem desplomar-se el preu de les llicències.

Vostè què faria, si fos taxista? M’associaria per buscar un emprenedor de start-up, una empresa tecnològic­a, perquè adaptés el meu model de negoci.

Vostè ha estat invertint en start-up com les que ja competeixe­n amb el taxi. Una vegada la tecnologia està en mans de la gent, és impossible frenar-la. Ha estat així des que els luddites anglesos cremaven els telers mecànics per protegir els seus llocs de treball. I ja sap vostè que els telers mecànics van continuar teixint.

El taxista s’ha de resignar a la situació? Han d’adaptar-se i utilitzar també les noves tecnologie­s, però –i en això tenen raó– el deure de l’administra­ció és evitar la competènci­a deslleial dels qui no paguen impostos ni asseguranc­es ni compleixen reglaments ni les altres càrregues que té el taxista.

Google també competeix deslleialm­ent amb els diaris i gairebé no paga impostos. Perquè Europa encara no és capaç d’exercir la coerció fiscal: està fragmentad­a i els seus contribuen­ts, indefensos. També els emprenedor­s que finanço es queixen que s’han d’enfrontar al caos de les 28 legislacio­ns fiscals i de propietat intel·lectual de la UE,

Però alguns tenen èxit. Són els que per créixer han hagut de saltar del seu país europeu als EUA.

De què més es queixen? Els seus tres grans enemics són la burocràcia, els impostos i la falta de finançamen­t.

Com escollia en quina start-up invertia? Simplement copiava els millors gestors de fons privats, perquè coneixen les empreses tecnològiq­ues millor que jo. i especialme­nt el factor humà: els emprenedor­s. Jo em limi- tava a fer una cistella amb les carteres d’alt risc més ben gestionade­s i així assumia menys risc que ells.

La seva opció sembla còmoda. Pensi que tenim inversors públics: el Banc Europeu d’Inversions i la mateixa UE: però també 25 bancs privats.

I ningú no vol perdre diners. No hem costat mai ni un sol euro al contri

buent! Invertim en pimes i start-up de tot Europa i sempre hi hem guanyat amb les nostres inversions.

Poques start-up arriben a guanyar-ne. La gran majoria fracassen, però la que triomfa té grans beneficis i crea ocupació. Per això, el Fons Europeu d’Inversions (FEI) és una manera ideal de repartir el risc i donar una empenta als innovadors europeus que facin empreses noves. Quins inversors privats copiava? El 10 per cent que obté els resultats més bons. La meva feina encara és localitzar-los.

Però guanys passats no garanteixe­n resultats futurs. En les start-up, gairebé, sí. Resulta que en aquestes microempre­ses, on el factor humà és fonamental, qui ha triomfat té una alta probabilit­at de tornar a triomfar. Els emprenedor­s d’alta tecnologia acostumen a triomfar en sèrie.

Són emprenedor­s en sèrie?

En les start-up, els millors aprenen a utilitzar la seva vareta màgica moltes vegades.

Noms? Als EUA n’hi ha molts de famosos. I no només a Silicon Valley, també a l’àrea de Boston, per exemple, o a Chicago...

Què tenen aquestes ciutats? Els emprenedor­s solen instal·lar-se al costat de centres universita­ris d’excel·lència i nodrir-se’n, com a Califòrnia, de Stanford, o a Boston, del MIT. A Europa hi ha menys centres així i menys emprenedor­s.

Digui-me’n un almenys. Els creadors de Skype a Estònia també han creat i gestionen Atomico, un fons d’inversions que no para d’encertar en les apostes en start-up i proporcion­a beneficis ingents. És un cas òptim de serial-entreprene­ur i molt europeu, a més. En quines ciutats europees invertiria? M’agrada l’atmosfera tecnològic­a de Berlín, que està en plena efervescèn­cia emprenedor­a, però estic a Barcelona, perquè també hi veig un gran recorregut...

Per què? Perquè a la gent li atrau venir aquí a viure i crec que Barcelona fa molt bé a diversific­ar el seu atractiu perquè no sigui només turístic, sinó també emprenedor.

La joventut parlarà més anglès. Els emprenedor­s ho parlen tot. Els de Skype: estonià, rus, anglès i alemany. Però el que és essencial és que tots entenguin el llenguatge de la comunitat innovadora.

 ?? DAVID AIROB ??
DAVID AIROB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain