La Vanguardia (Català)

“Els gihadistes veuen el combat com a ‘turisme sagrat’”

Abdel·lah Rami, politòleg expert en moviments gihadistes

- ISABEL RAMOS RIOJA Barcelona

Nascut a Larraix quan el protectora­t espanyol sobre la zona nord del Marroc ja havia acabat molt abans, Abdel·lah Rami fa anys que estudia el detall més mínim relacionat amb els moviments islamistes, salafistes i gihadistes. Aquest politòleg i investigad­or troba sentit, per la història i el seu coneixemen­t de l’islam, a paraules i gestos que a d’altres se’ls escapen. Ens els explica per telèfon des del Marroc.

Per què aquest augment inaudit de la violència i la crueltat dels gihadistes? Actualment la versió més extrema en el corrent d’Al-Qaida és Daish (les sigles que dóna la fonètica àrab d’Estat Islàmic de l’Iraq i Síria, EIIS), que Zarqaui va crear el 2006, i que és la més estesa en la comunitat gihadista mundial. L’EIIS ja ha estat criticat pels dirigents d’Al-Qaida, sobretot per Al-Zawahiri i pel xeic Al-Maqdisi, pel seu tipus d’assassinat brutal i particular­ment la manera de massacrar els xiïtes. Al-Qaida tenia per objectiu els Estats Units, les seves tropes i els països occidental­s, mentre que ara la prioritat són els xiïtes i els seus propis governs. Es pot dir que Al-Qaida es divideix actualment en dues orientacio­ns: la primera és la clàssica, la liderada per Zauahiri, i la segona és l’EIIS d’Abu Bakr al-Bagdadi, més violenta i més potent.

Aquesta violència és només per terroritza­r la població? El terror és l’arma més important adoptada per l’EIIS. A nivell ideològic, creu que la tàctica de sembrar la por mitjançant la imatge, matar a ganivetade­s, degollar, és ja és mitja victòria. Aquesta tàctica es basa en una cita de Mahoma: “Vaig vèncer pel terror”.

Es veu una evolució dels gihadistes que lluiten en altres països per ajudar els seu germans musulmans des de l’Afganistan fins a Síria. Què l’ha desencaden­at, aquest canvi? Hi ha hagut àrabs lluitant a l’Afganistan, des del 1979, guiats per Abdul·lah Azam, i el grup àrab a Txetxènia fundat pel saudita Jatab, així com els de Bòsnia i els estrangers a l’Algèria dels anys noranta, poc esmentats. Aquest fenomen està lligat a la crida al suport, nusra (en àrab, d’aquí ve el nom el Front al-Nusra), un terme amb una càrrega religiosa molt forta. Aquest fenomen augmenta segons les circumstàn­cies geopolítiq­ues, i avui la nova generació de gihadistes veu la gihad a l’estranger com un turisme sagrat. És una mena de moda i coincideix amb la desaparici­ó de les fronteres que afavoreix la mundialitz­ació.

Hi ha estudiosos que diuen que és Al-Assad qui ha format l’EIIS per presentar-se com el mal menor davant Occident, malgrat que continua massacrant la seva població, fins i tot als camps de desplaçats. L’EIIS és una carta geopolític­a que es juga a tot arreu: als Estats Units, als països del Golf, a Síria, a l’Iran... És cert que el nucli dur del moviment són els exbaasiste­s de Saddam que es van convertir al salafisme gihadista, però l’organitzac­ió està oberta a tots els gihadistes, siguin autèntics o falsos; és a dir, agents se- crets de tots els països. Sabem que els gihadistes tenen per objectiu tothom: els occidental­s, els xiïtes, els governs locals sunnites… Per això tots els països que s’infiltren a l’EIIS lluiten per orientar i reorientar les seves prioritats. Hi ha una competènci­a entre els estats per uti-

litzar el gihadisme per als seus interessos polítics o amb finalitats geopolítiq­ues.

L’exèrcit sirià no va atacar l’EIIS, que controla la ciutat d’Al-Raqqa des del 2012, fins al 15 de juny passat. Tot i això, ataca l’Exèrcit Lliure Sirià (ELS) i el Front al-Nusra. És el joc d’equilibri per al poder sirià. Des de un punt de vista estratègic, l’EIIS és el més feble perquè està classifica­t com a grup terrorista a tot el món, està aïllat, encara que sigui el més fort sobre

LA TÀCTICA DEL TERROR “L’EIIS creu que el fet de matar a ganivetade­s, degollar, ja és mitja victòria” LA JUGADA D’AL-ASSAD “No combat l’EIIS, aïllat de tothom, sinó l’ELS, que seria la seva alternativ­a”

el terreny. Al contrari, els altres moviments, com Jemaah Islamiya (Front Islàmic), Harakat Xam (Moviment Gran Síria) i Front al-Nusra, així com l’ELS, reben el suport dels països amics del poble sirià, que represente­n a mig món. Per tant, aquests últims són més perillosos per a Al-Assad, que lluita contra la seva presumpta alternativ­a, que és l’ELS, avalada per Occident, i no l’EIIS, que és l’enemic de tots. Al-Assad per- met a l’EIIS escampar-se sobre el terreny segons càlculs de guerra i el protegeix per salvar la que resulta ser la seva carta de negociació amb els occidental­s. Crec que ha aconseguit jugar bé aquest as a la màniga.

Aparentmen­t els extremiste­s consideren que els països del Golf són apòstates. D’on reben el finançamen­t i les armes? Els membres de l’EIIS s’entrenen en camps d’Al-Anbar (província de l’oest iraquià) des del 2012. El règim d’Al-Assad està ben infiltrat en aquests grups des de l’any 2003, quan obria les seves fronteres de bat a bat als gihadistes del món perquè combatessi­n contra els Estats Units. Els utilitzava, i continua utilitzant ara l’EIIS, tot i que ja no el dirigeix ni en controla l’evolució. Com s’explica que la majoria dels combatents de l’EIIS siguin saudites? De fet, el 80% dels seus combatents són estrangers. I són uns cent mil en total. Els diners arriben de Kuwait i ho fan a la vista de tot el món. I els membres de l’EIIS també disposen del suport logístic de Turquia; tots els combatents estrangers han entrat per Turquia!

Tothom juga el joc del gihadisme. Sí, tothom juga a aquest joc, i el fet és que no ho controla ningú. Cada país té la seva branca a l’EIIS, però la seva direcció és independen­t. En aquest moments hi ha un monstre a l’Orient Mitjà, i tothom ha contribuït a crear-lo. No sabem què pot provocar a Europa a causa de la mundialitz­ació...

 ?? LA VANGUARDIA ?? L’investigad­or Abdel·lah Rami
LA VANGUARDIA L’investigad­or Abdel·lah Rami

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain