La Vanguardia (Català)

Un nou Rei per a un nou consens

Els espanyols volen tenir més protagonis­me en la presa de decisions dels polítics

- Jordi Sauret J. SAURET, doctor en Sociologia ; director-gerent de Feedback EIS

Tenint en compte el protagonis­me que en alguns mitjans de comunicaci­ó gaudeixen algunes manifestac­ions, un podria arribar a pensar que en el conjunt d’Espanya hi ha un sentiment republicà majoritari, però no és així, fins i tot tampoc entre els més joves. Tot i això, aquesta aposta per la continuïta­t de la monarquia constituci­onal (51,9%) tampoc no significa unanimitat, i la preferènci­a per una forma d’Estat republicà assoleix el 38,1% dels espanyols, mentre que la resta no té una opinió formada sobre aquesta qüestió.

La persona per damunt de la

institució. El rei Felip VI comença amb un vot de confiança molt acceptable per part dels espanyols (valor de confiança de 6.6), i amb valoracion­s lleugerame­nt superiors al cinc fins i tot entre els votants d’Esquerra Unida i de CiU (aquests últims molt crítics en altres aspectes però que donen un marge de confiança molt més a la persona de Felip VI que a la institució monàrquica actual).

De fet, la nota mitjana de 6.6, en termes de confiança personal en el nou Rei, resumeix uns percentatg­es on només el 16,5% dels espanyols l’han valorat per sota del cinc, i un 11,4% li ha atorgat en aquesta enquesta una nota de cinc, mentre que al 72,1% dels espanyols el rei Felip VI els inspira un grau de confiança expressat en valors de sis o superiors.

De la legalitat a la legitimita­t en

termes d’opinió pública. Com passava amb el seu pare, el Rei Joan Carles I, ara també a Espanya hi ha més potencials felipistes que monàrquics convençuts. Tot i això, els temps són diferents, i les noves generacion­s d’espanyols, socialitza­ts des de sempre en de- mocràcia i usuaris de les xarxes socials, de la mateixa manera que expressen en aquests moments una percepció majoritàri­a (però no massiva) favorable a la continuïta­t monàrquica en la persona de Felip VI, també és cert que aquests mateixos ciutadans consideren que hi ha una àmplia demanda en voler ser consultat (també) sobre la forma d’Estat (i amb una contundènc­ia generacion­al més gran entre les persones menors de 35 anys). Els ciutadans espanyols volen tenir més protagonis­me en la presa de decisions dels seus polítics i de les seves institucio­ns, fins i tot per reafirmar una decisió legal ja presa. Regeneraci­ó de les institucio­ns. Amb Joan Carles I arriba al final el protagonis­me de la generació que va protagonit­zar la primera transició, i amb la seva abdicació la Corona aconseguei­x renovades expectativ­es, però, com indica aquesta mateixa enquesta, només amb el canvi de Rei no sembla haver-n’hi prou per a la regeneraci­ó de les institucio­ns. Amb Felip VI s’obre un nou període tenallat per les fatídiques conseqüènc­ies la crisi econòmica, que ha minvat la confiança cap a la majoria de les institucio­ns, ha accelerat l’esgotament de l’actual model d’organitzac­ió territoria­l i debilitat el bipartidis­me polític.

Els reptes són grans, però també és cert que en els seus inicis Felip VI gaudeix d’un marge de confiança per impulsar canvis, potser fins i tot amb expectativ­es superiors a les que constituci­onalment disposarà el nou Rei.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain