La Vanguardia (Català)

Velada malenconia

- J.F. Yvars

Sembla increïble, però la figura fugissera de Walter Benjamin continua sumant lectors i manté a l’aguait la curiositat de crítics i estudiosos que tornen a tractar el seu llegat. Dos entesos investigad­ors nord-americans docents a Harvard, Howard Eiland i Michael Jennings, acaben de publicar una aclaridora biografia del pensador berlinès – Walter Benjamin. A critical

life– que s’alinea dignament amb les velles temptative­s d’interpreta­ció, del testimoni dolgut de Scholem a les rigoroses reconstruc­cions de Missac, Witte i Palmier. Mentrestan­t, el Diccionari Wal

ter Benjamin, del 2008, constituei­x la brúixola precisa en la difícil orografia dels escrits, llegibles en una edició rodona de les obres completes traduïdes a l’espanyol. Estimulant.

El projecte de Harvard és ambiciós. La proposta cobreix dos objectius: incrementa­r la informació puntual sobre Benjamin –encara queden passatges foscos en el seu itinerari, com l’expedició soviètica, el Diari de Moscou, el desdibuixa­t final de les il·lusions acadèmique­s o la deriva cruel, entre la indigència i la solitud, de l’última dècada a París.

Un incòmode nòmada intel·lectual. I comprendre, a més, la mitificaci­ó esbiaixada dels treballs de Benjamin, entre el mil·lenarisme i la teologia, sempre temptatius i trencats pel vendaval d’un temps inclement.

En el perfil de Benjamin sorprèn la trista mirada del vençut, però la seva obra transmet l’optimisme i l’esperança que tan sols els desesperan­çats garanteixe­n.

Un incisiu però inquietant transgress­or cultural en una època sense certeses –les dècades roges d’entreguerr­es, en les quals encara era creïble la utopia. Una vida singular, atenta als brots d’un despertar emancipado­r que només podia articular el radicalism­e del pensament marginal i creatiu.

Un desafiamen­t impossible per a qui vivia a la mercè de la precària indústria cultural i amb prou feines rebia la comprensió indiferent dels seus poderosos companys de viatge. Les patètiques relacions amb l’anomenada Escola de Frankfurt, amb l’olímpic Adorno al capdavant, potser expliquen alguns desacords dolorosos. Però tornem al llibre.

Els escrits de Walter Benjamin són elusius. Participen, això sí, de certa intenció fragmentàr­ia articulats en un mosaic de cites i reflexions.

Comparteix­en també l’agudesa descreguda del marxisme crític, juntament amb un temperat idealisme kantià que deu més a Kafka que a la metafísica, fins i tot en aquelles incursions d’entonació messiànica. Un escriptor dissolvent en el paisatge republicà de Weimar sarcàstica­ment retratat per Grosz. Però Benjamin va ser l’admirador entregat de París. La tensa veracitat de la seva prosa dóna compte de la lectura de Proust i Verlaine, amb Rim- baud i Baudelaire com a models del treball de l’escriptura. París era la ciutat enigmàtica dels carrerons i les sorpreses, de l’absenta i el vodevil, la prostituta i l’obrer que descobreix­en al carrer la seva escola de vida. Tot i això, Benjamin ha estat l’observador agut del desplegame­nt espectacul­ar de la cultura nord-americana de la imatge, de la seriació sofisticad­a, el reportatge gràfic i el cinema. Vivia fascinat pels rostres anònims i crispats de l’individual­isme trencat, per les figures

En Benjamin sorprèn la trista mirada del vençut, però transmet l’optimisme dels desesperan­çats

en clau arrencades a la simbologia barroca del drama i el romanticis­me revolucion­ari. Les arrels tortes de la història de la cultura alemanya embeguda, il·lusament, d’un hel·lenisme de laboratori. Tot i així Benjamin se situa del costat de Hölderlin, de la poesia de l’experiènci­a, del lúcid sentiment de catàstrofe que preludia la fi. Terrible percepció.

Precisos punts de flexió centren l’interès dels biògrafs nordameric­ans. El somni alliberado­r de Weimar, el 1920, quan l’escriptor viu i discuteix a Berlín les conseqüènc­ies del desencant avantguard­ista soviètic, amb l’assimilaci­ó creativa de l’experiment­alisme a través d’una pedagogia de la forma de nous ideals artístics: futurisme, dadaisme i surrealism­e sempre. Torna a la premsa i la rà-

dio, la cultura popular i la fantasia infantil, el joc i el còmic en electritza­nts programes radiofònic­s que encara ens impression­en. És difícil pensar en la inacabada Obra dels passatges sense apreciar aquest procés de desentumim­ent cultural nascut de l’horror de Verdun: l’obra proposa una avançada crítica que arrela en el pamflet, en la poètica radical de barricada i trinxera. Fins i tot els testimonis autobiogrà­fics –Direcció única, Infantesa a Ber

lín– s’acoblen en punyents collages de compromís documental i emotiu. Destaca ara el Benjamin absolut, l’hàbil artífex d’una escriptura diàfana de textura plàstica i continguda tensió discursiva.

El moment del distanciam­ent, d’un “compulsiu acte d’escriptura” la densitat del qual aventura la filosofia futura. Els autors descriuen el dilema que separa el dinàmic idealisme de joventut de l’enèrgic materialis­me de maduresa, l’encegadora filosofia de la història de Benjamin. Una vida d’escriptura que veu en l’assaig i la subversió les armes d’un pensament redemptor que recupera la “màgia del llenguatge dels homes”. La fràgil humanitat de l’escriptor malalt, de mirada sorpresa i caminar insegur que emprèn desesperan­çat el 1940 la travessia del Pirineu, s’ha de veure avui com un últim gest de resistènci­a callada a les portes d’Auschwitz, que culmina a Portbou.

Aura és com en diu Benjamin de l’alenada de veritat que surt de les coses vives. El testimoni incopsable d’un món silenciat. Les ombres d’una raó universal, sense déus ni temences, que els homes han de construir també en els temps de barbàrie.

 ??  ?? Angelus novus (1920) de Paul Klee
Angelus novus (1920) de Paul Klee
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain