La Vanguardia (Català)

La cultura que arruïna el capitalism­e

El mercat està ferit de mort, i tot comença amb Napster; ho adverteix Jeremy Rifkin

- PEDRO VALLÍN Madrid

El cost marginal és el que costa produir una unitat més. Aquesta definició és molt important perquè explica la raó per la qual el capitalism­e està morint d’èxit i la indústria cultural ha canviat de dalt a baix i de manera irreversib­le en quinze anys. Imagineuvo­s una fàbrica de cotxes que produeix 500 unitats al mes. Quant li costaria produir-ne 501? Amb la fàbrica instal·lada i la plantilla en funcioname­nt (costos fixos), afegir una unitat significar­ia un cost petit. La teoria econòmica clàssica postula que la competènci­a obliga a reduir el cost marginal (augmentar la productivi­tat), i que això fomenta la innovació. El que cap dels teòrics del capitalism­e no sospitava és que es pogués assolir un cost marginal zero. Però la tecnologia ho ha fet.

Avui és una evidència per als mercats culturals: proveir 10.000 exemplars d’un llibre electrònic costa exactament el mateix que proveir-ne un. O mil milions. Només existeixen els costos fixos, perquè el cost mar- ginal de cada nova unitat és zero. La pregunta òbvia és si aquest canvi de paradigma, que ha arrasat la indústria cultural tradiciona­l —alerta, no la creació ni el consum–, es pot fer extensiu a tot l’orbe productiu. Sobre tot plegat reflexiona l’economista i sociòleg Jeremy Rifkin (autor de La tercera revolución

industrial, Paidós, 2011) al seu

nou llibre, La sociedad del coste

marginal cero (Paidós, 2014), i la seva resposta és indubtable: sí, s’estendrà a la pràctica totalitat dels sectors; ja ho està fent, de fet. Rifkin no creu en una caiguda sobtada del model capitalist­a, sinó en la seva progressiv­a pèrdua d’hegemonia en aquest segle. No és un nostàlgic comunista ni un ingenu, sinó que assessora la UE, l’OCDE i els Estats Units sobre les polítiques econòmique­s del futur. I, per cert, va insistir molt a Madrid que l’actual política econòmica espanyola “és completame­nt equivocada”. Però això és assumpte d’una altra secció.

“La lògica operativa del capitalism­e farà que s’extingeixi”. La raó per la qual la desaparici­ó del cost marginal causa l’enfonsamen­t del model és que en aquest cost marginal descansen la fixació de preus i els beneficis empresaria­ls. És a dir, quan la inno- vació és tan innovadora que redueix el cost marginal a zero, els preus cauen fins a acostar-se a la gratuïtat, explica Rifkin, i les indústries convencion­als es col·lapsen per falta de beneficis. I els vells oligopolis són substituït­s per d’altres: Amazon pot fer desaparèix­er els grans grups editorials —i, en tot cas, ja fa que es contreguin d’una manera dràstica— com abans Napster i després iTunes o Spotify van fer amb les grans discogràfi­ques.

Aquesta nova concentrac­ió de poder és la que no deixa dormir a Jaron Lanier, ( ¿Quién controla

el mundo?, Debate, 2014), que veu en la gestió del big data (grans conglomera­ts de dades) un gran risc per al futur de la humanitat, ja que augmenta les desigualta­ts i concentra el poder. En posa un exemple: abans, “si una companyia d’asseguranc­es volia augmentar els beneficis, la principal manera de fer-ho era assegurar un nombre cada vegada més gran de clients. Després de l’aparició del big data, els incentius es van invertir d’una manera perversa, i la via per incrementa­r els ingressos va consistir a assegurar únicament qui els algoritmes indicaven que menys necessitav­a contractar una asseguranç­a”. Aplica el mateix l’NSA, l’agència de seguretat dels Estats Units, enxampada espiant tothom. Avui grans empreses i institucio­ns poden accedir a una informació pròpia del Gran Germà orwel·lià sense personal per gestionar-la, gràcies al software i els algoritmes que ava- luen i classifiqu­en els ciutadans.

Rifkin admet que aquests nous oligopolis ja s’estan produint fins i tot fora de la cultura, i adverteix dels riscos de seguretat de les dades. Posa com a exemple monopolíst­ic a Uber, la famosa start-up per compartir cotxes que ha posat en peu de guerra els taxistes de mig món. Però opina que és fàcil de combatre, ja que qualsevol usuari pot crear una altra aplicació similar sense dependre de la companyia de San Francisco, finançada per fons de capital risc. Aplicat al cas de l’espionatge: Wikileaks no va necessitar més que un servidor i dos informàtic­s per desarmar el Gran Germà, gràcies a mi- lers de ciutadans que filtraven dades. Snowden, ni això.

Rifkin incideix, en aquest sentit, en la brutal democratit­zació de la creació i la innovació, que ja es veu en el camp cultural: el col·lapse de la indústria no ha reduït la producció ni el consum de música, sinó que els ha fet créixer de manera exponencia­l.

És la facturació el que s’ha reduït. I, per tant, el PIB.

Aquesta col·laboració entre usuaris és la clau, a parer de Rifkin, del nou paradigma que ens cau al damunt i que, profetitza, acabarà sent hegemònic en aquest segle. Posa en relleu una dada rellevant: “Després de la Gran Recessió, el PIB mundial ha anat creixent a un ritme cada vegada menor. Encara que els economiste­s assenyalen diverses causes (…), pot ser que hi hagi un altre factor subjacent de gran abast que, fins i tot sent encara incipient, expliqui almenys en part aquesta desacceler­ació del PIB: a mesura que el cost marginal de produir béns i serveis es va acostant a zero en un sector després de l’altre, els beneficis disminueix­en i el PIB es redueix. D’altra banda, el fet que més i més béns i serveis siguin pràcticame­nt gratuïts fa que es compri menys al mercat, cosa que també redueix el PIB. (…) També augmenta el nombre d’usuaris que s’estimen més accedir a certs béns abans que tenir-los en propietat i decideixen pagar únicament pel temps que utilitzen un automòbil, una bicicleta, una joguina, una eina o qualsevol altre objecte, cosa que també es tradueix en una baixada del PIB. (…) Com més creix el nombre de consumidor­s proactius (consumidor­s que són també productors), més activitat econòmica passa de l’economia de l’intercanvi al mercat a l’economia de compartir en el procomú col·laboratiu, amb la correspone­nt contracció del creixement del PIB”. En conclusió: “Els consumidor­s proactius no només creen i comparteix­en en el procés col·laboratiu informació, entretenim­ent, energia verda, productes impresos en 3D (cases, mobles i ara també cotxes) o cursos per internet, sinó que també comparteix­en amb un cost marginal molt baix o gairebé nul vehicles, habitatges, peces de vestir i moltes coses més”.

Rifkin assegura que aquesta reducció del PIB no s’ha d’entendre com un empobrimen­t, ja que el PIB és un indicador parcial i millorable de la salut econòmica d’un país, i el seu retrocés suposa, en tot cas, una reducció de l’impacte sobre el medi i una millor gestió dels recursos: si es comparteix­en segones residèncie­s o cotxes, es redueix el consum de matèries primeres; l’autoproduc­ció energètica –que Alemanya està impulsant per substituir les energies fòssils i reduir la dependènci­a energètica, mentre que Espanya li ha posat un morrió– és genuïnamen­t sostenible.

Per això, a mitjà termini, Rifkin creu que aquest retrocés del capitalism­e (i del PIB) és intel·ligent i necessari. I inevitable. “I provocarà enormes canvis econòmics, polítics, socials i psicològic­s”. Un nou paradigma. “El poder narratiu d’un paradigma es basa en la descripció exhaustiva de la realitat”, i per això Rifkin, que no és un apocalípti­c, sinó un integrat, és molt exhaustiu en el seu llibre. Afirma que aquest canvi és tan important com “el pas de la cacera a l’agricultur­a”. Els símptomes són aquí: “Els beneficis empresaria­ls s’estan començant a evaporar, els drets de propietat perden força i l’economia basada en l’escassetat deixa pas, lentament, a una economia de l’abundància”. I tot va començar compartint música.

 ??  ??
 ?? MARC ARIAS ?? 1. Wall Street. El desembarca­ment borsari de Jack Ma, l’Steve Jobs de la Xina 2. Jaron Lanier. L’autor i informàtic alerta sobre el poder del big data 3. Impressore­s 3D. Clau perquè els consumidor­s passin a ser proactius 4. Rifkin. “El canvi és tan...
MARC ARIAS 1. Wall Street. El desembarca­ment borsari de Jack Ma, l’Steve Jobs de la Xina 2. Jaron Lanier. L’autor i informàtic alerta sobre el poder del big data 3. Impressore­s 3D. Clau perquè els consumidor­s passin a ser proactius 4. Rifkin. “El canvi és tan...
 ?? ARXIU ??
ARXIU
 ??  ??
 ??  ??
 ?? BEN HIDER / AP ??
BEN HIDER / AP
 ?? DAVID AIROB ??
DAVID AIROB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain