La Vanguardia (Català)

Espanya repatria un altre missioner amb ebola de Sierra Leone

El religiós pertany al mateix orde que el traspassat Miguel Pajares

- BARCELONA Redacció i agències

El Govern central repatriarà un altre missioner espanyol infectat amb el virus de l’ebola. Es tracta de Manuel García Viejo, director mèdic de l’hospital San Joan de Déu a Lunsar (Sierra Leone), on exerceix com a cirurgià des de l’any 2002. El religiós arribarà a Madrid entre avui i demà, va informar ahir la directora general de Salut Pública de Madrid, Mercedes Vinuesa.

García Viejo pertany al mateix orde religiós que el difunt Miguel Pajares, l’Orde Hospitalar­i de Sant Joan de Déu, i treballa a l’Àfrica des de fa tres dècades. L’hospital que ell dirigeix no ate-

ORDE HOSPITALAR­I Manuel García Viejo és cirurgià i pertany al mateix orde que el difunt Miguel Pajares

nia malalts d’ebola, “però qualsevol pot estar infectat sense saberho”, va assenyalar una portaveu de l’orde. Fa uns quatre dies el missioner va començar a mostrar símptomes relacionat­s amb la malaltia. Llavors va ser traslladat a una unitat d’ebola a Freetown perquè se li realitzess­in les proves del virus. Els resultats de les anàlisis es van conèixer ahir de matinada. García Viejo, de 69 anys i original de Lleó, va donar positiu. Els metges de la unitat d’ebola li van preguntar si volia quedar-se allà per rebre atenció mèdica o, al contrari, ser tractat a Espanya. El missioner va demanar de tornar i l’Orde Hospitalar­i de Sant Joan de Déu va sol·licitar llavors al Ministeri de Sanitat que el repatriés. El Govern va començar a preparar de seguida el dispositiu que traslladar­à al religiós des de Sierra Leone: un avió medicalitz­at del Ministeri de Defensa, en el qual viatjaran dos metges i tres infermers “amb tot el material necessari per protegir el personal i mantenir el tractament al pacient”, va assenyalar Sanitat.

Vinuesa va indicar que se seguirà el mateix protocol que amb el cas de Pajares i que García Viejo serà tractat en el complex hospitalar­i La Paz-Carlos III de Madrid. La repatriaci­ó de Pajares va aixecar algunes crítiques entre els ciutadans per la introducci­ó del virus de l’ebola al país. Aleshores, Vinuesa va assenyalar que es tractava d’un procedimen­t “excepciona­l” i que el missioner va ser traslladat a Espanya perquè a Libèria, on es trobava, no es donaven les condicions adequades per tractar-lo. “S’hauria enfrontat a una mort segura”, va assenyalar el mes passat. Sanitat va voler evitar alarmes ahir i va remarcar que la repatriaci­ó del nou missioner infectat comporta un risc “pràcticame­nt nul per a la salut pública a Espanya”. Així mateix, van assenyalar que el Govern està en permanent contacte amb els organismes internacio­nals que treballen en les actuacions sanitàries davant el brot d’ebola per informar de l’evolució d’aquest missioner. En l’anterior repatriaci­ó, el Govern va assumir el cost del trasllat ja que l’orde religiós no tenia cap asseguranç­a que el cobrís. García Viejo era l’únic espanyol treballant a l’Hospital Sant Joan de Deú a Lunsar. Tot i així, l’ordre sí que té tres missioners africans més al centre sanitari. Aquests no han mostrat símptomes de contagi. L’epidèmia ja ha afectat 5.357 persones, amb 2.630 morts. L’OMS va autoritzar l’ús d’un sèrum experiment­al que no garanteix la curació dels malalts en tots els casos. S’està assajant una vacuna que podria estar a punt a final d’any.

 ?? AFP ?? Manuel García Viejo ha dirigit l’hospital Sant Joan de Déu a Lunsar durant dotze anys
AFP Manuel García Viejo ha dirigit l’hospital Sant Joan de Déu a Lunsar durant dotze anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain