La Vanguardia (Català)

El Papa visita Tirana

El Papa escull la petita Albània, de majoria musulmana, per a la seva primera visita a un país europeu

- EUSEBIO VAL Tirana Enviat especial

Francesc ha triat Albània, un país de majoria musulmana i de turmentada història, per al seu primer viatge oficial a un Estat europeu.

En una vorera del bulevard dels Màrtirs de la Nació, l’avinguda amb més excel·lència de Tirana, un venedor ambulant de llibres de segona mà té exposats títols dispars: La Ilíada i L’Odissea, d’Homer, Mein Kampf, de Hitler, El vell i la mar, de Hemingway, un gruixut volum filosòfic de Sartre i obres del gran escriptor nacional, Ismail Kadaré. A l’explosiu còctel literari s’endevina una metàfora sobre la dura història d’Albània i el seu esforç per digerir una de les pitjors paranoies polítiques del segle XX.

Penjats sobre el bulevard hi ha els retrats de desenes de clergues –catòlics, ortodoxos i musulmans– que van ser assassinat­s o van morir en camps de treball durant la dictadura comunista d’Enver Hoxha, aquell sàtrapa il·luminat que, el 1967, va declarar Albània el primer país oficialmen­t ateu del món, la qual cosa li va donar carta blanca per arrasar totes les esglésies i mesquites.

L’avinguda abans ja estava dedicada als màrtirs nacionals, en sentit ampli, sobretot als que es van oposar als diversos invasors. No l’han batejada així per l’actual homenatge als religiosos ni per la visita del Papa, que la recorrerà avui abans de la missa a la plaça Mare Teresa, una altra figura que encarna les contradicc­ions albaneses.

Preocupat sempre per les perifèries, Francesc ha decidit que sigui Albània el primer país europeu que visita com a pontífex. És una elecció molt pròpia de Jorge Mario Bergoglio. Trenca esquemes. No segueix la lògica del poder. Visita una de les nacions més pobres del continent –malgrat l’arrencada dels últims vint anys–, amb només tres milions d’habitants, majoritàri­ament musulmans, i que encara està trucant a la porta de la UE.

Francesc, tot i això, considera important retre homenatge a un país que ha patit tant, honrar aquells que van ser màrtirs per la seva fe i enaltir el model exemplar de convivènci­a entre credos. Joan Pau II va ser aquí el 1993, poc després de l’enfonsamen­t del règim.

Bergoglio ve en un moment delicat de la construcci­ó europea i quan el fanatisme religiós protagonit­za barbàries diàries i alimenta noves guerres.

Qualsevol albanès t’explica de seguida, orgullós, que en la seva pàtria les religions conviuen en harmonia, que els matrimonis mixtos són molt habituals. És una bonica carta de presentaci­ó. Julian Çosa, director del departamen­t de Ciència Política a l’Albanian University, un centre privat, coincideix amb aquesta idea i cita l’escriptor vuitcentis­ta Pasko Vasa, segons el qual “la religió dels albanesos és la seva albanitat”. Tot i que aquest professor és un musulmà no practicant –“m’encanta el pernil”, confessa– i desconfia de les institucio­ns religioses, assegura que anirà a veure el Papa perquè considera

ALERTA POLICIAL Hi ha amenaces gihadistes contra el Pontífex, però Tirana està tranquil·la ELECCIÓ AMB MISSATGE Bergoglio trenca la lògica del poder i va a un lloc pobre i perifèric

un gran honor que visiti Albània i li agraden la seva línia ideològica i el seu estil.

La presència del Papa –11 hores en total– servirà per animar la minoria catòlica local –un 15% de la població– i els nombrosos missioners estrangers. A més de la trobada habitual amb les autoritats i de la missa multitudin­ària, Francesc mantindrà un altra trobada amb els líders de cinc confession­s no catòliques –ortodoxos, protestant­s, musulmans sunnites, musulmans bektaixite­s (una confraria sufí d’origen turc) i jueus. A la tarda celebrarà les vigílies, a la moderna i bufona catedral de Tirana, amb sacerdots, religiosos, seminarist­es i membres del laïcat. No faltarà la reunió amb una associació caritativa. al final de l’esgotadora jornada.

La policia albanesa es pren molt seriosamen­t la seguretat després que transcendi­ssin vagues amenaces dels gihadistes a la vida del Papa. L’ambaixada dels Estats Units ha advertit als seus compatriot­es que siguin vigilants si van avui a la missa. Però l’ambient sembla molt tranquil. A l’hora de redactar aquesta crònica, canta el muetzí a la mesquita Ethem Beu i, a fora, el muftí de Tirana respon entreviste­s en les quals es desfà en elogis al Papa.

 ?? VISAR KRVEZIU / AP ?? El papa Francesc visita avui diumenge Albània, com anuncia aquest cartell de benvinguda a la façana d’una església catòlica de Tirana
VISAR KRVEZIU / AP El papa Francesc visita avui diumenge Albània, com anuncia aquest cartell de benvinguda a la façana d’una església catòlica de Tirana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain