La Vanguardia (Català)

LA LLAVOR DEL DIABLE

En l’Estat Islàmic hi ha milers de gihadistes provinents d’Europa.

- EDUARDO MARTÍN DE POZUELO Barcelona VEGEU VÍDEOS I FOTOS DE LES ACCIONS D’AQUESTS TERRORISTE­S A videos.lavanguard­ia.com

L’exèrcit de l’Estat Islàmic (EI) que sembra el terror a Síria i l’Iraq a cop de matances, tortures, decapitaci­ons i barbaritat­s més pròpies d’un genocidi que d’una guerra es nodreix de l’arribada constant de nous gihadistes procedents de països musulmans i, molt especialme­nt, d’Europa. N’hi ha censats 51 espanyols, encara que la xifra de combatents que procedeixe­n del nostre país però que són d’altres nacionalit­ats se suposa que supera els 200.

Espanya és planter d’extremiste­s amb Catalunya i Ceuta ocupant-hi llocs capdavante­rs, si bé les xifres britànique­s, franceses o alemanyes són superiors i totes en conjunt fan créixer l’EI dia rere dia.

Mentre es produeix aquesta migració cap a la mort, un “exèrcit invisible d’extremiste­s es manté a Europa” –en paraules de Dolores Delgado, fiscal coordinado­ra contra el terrorisme gihadista a l’Audiència Nacional– presumptam­ent disposats a tot, com es desprèn de les afirmacion­s d’Abu Abda Lah Guitone, el gihadista que el juliol passat va amenaçar en castellà Espanya en un vídeo. Aquest home va confirmar explícitam­ent per Facebook a l’investigad­or d’Intentto Eurogroup, José María Gil Garre, que l’EI comptava amb militants al nostre país.

Guitone va morir poc després a Síria mentre que el seu acompanyan­t en el vídeo d’amenaça, Abu Tasnim Al Magribi, molt més conegut a Ceuta pel seu sobrenom Kokito Castillejo­s, s’ha convertit en el transmisso­r mundial de l’horror en difondre imatges d’una crueltat i sadisme indescript­ible. En la més suau, se’l veu somrient portant a cada mà el cap de les dues persones que acaba de degollar. La resta de les seves fotos supera els pitjors gravats medievals sobre tortura o execucions.

La migració cap a l’EI de joves musulmans residents a Europa és un afer del qual no els agrada parlar ni a les forces de seguretat de l’Estat espanyoles (FSE) ni als seus col·legues de la resta de la UE. La inquietud és semblant i compartida a tota la UE. I no és que vulguin ocultar l’admiració que desperta l’EI i la seva barbàrie entre joves i no tan joves fanatitzat­s residents a Europa, sinó que han comprovat que parlarne és contraprod­uent.

Els investigad­ors saben que les fotos de matances, decapitaci­ons o crucifixio­ns que els terroriste­s pengen en els seus Facebook o en

KOKITO CASTILLEJO­S Va amenaçar Espanya en un vídeo en castellà i ara difon sadisme i crueltat EFECTE CRIDA S’ha comprovat que les fotos de matances i tortures atreuen els gihadistes

altres llocs de la xarxa no només no tenen un efecte dissuasiu, sinó que anima altres fanàtics a afegir-se a la barbàrie. Els “m’agrada” d’aprovació a la xarxa creixen com l’escuma a cada foto o vídeo més esborronad­or filtrat per l’EI.

I aquesta és una de les caracterís­tiques que defineixen aquests combatents que sorgeixen d’Europa: es delecten amb els seus crims i desitgen lluitar contra els que consideren enemics del Califat Universal, de l’Estat teocràtic i de la seva interpreta­ció de la doctrina del Profeta. Les reaccions de reiterada aprovació i l’efecte crida provocat per les imatges d’extrema brutalitat ha sorprès les FSE, fins al punt que consideren que potser és millor no parlar, no mostrar, no publicitar cap acció de l’EI o del gihadisme en general.

El perfil dels que s’afegeixen a l’EI segueix un patró. En el cas

espanyol és el de persones d’entre 16 i 30 anys llargs, solters majoritàri­ament i residents en qualsevol població de Catalunya o Ceuta. El seu nivell d’arrelament familiar és bo i la seva situació econòmica és baixa però en cap cas de pobresa. Per descomptat mantenen un nivell de sensibilit­zació molt fort cap als conflictes musulmans i un consum elevadíssi­m de continguts relacionat­s amb aquests conflictes a través d’internet i en particular de les xarxes socials.

La majoria d’ells han marxat a combatre amb gran convicció i per això no amaguen aquest fet entre el seu entorn i és habitual l’ostentació de la seva presència a la zona de combat a través de les xarxes socials –Facebook– mitjançant la pujada de fotos i vídeos. Però hi ha dos fets afegits que amoïnen sobre manera les FSE: l’extrema joventut de molts dels voluntaris, alguns fins i tot menors d’edat, i l’elevat grau de reconeixem­ent social en el seu entorn, especialme­nt a Catalunya, envers aquestes conductes extremiste­s. Per la lluita antiterror­ista, aquesta última dada “mostra el nivell de radicalita­t de molts nuclis de musulmans residents a Catalunya”.

Sumar-se a l’EI és senzill, ja que hi ha rutes preestable­rtes i ba- ses logístique­s a mig Espanya (veure gràfics), tot i això costa diners, uns diners que paga el voluntari de la seva butxaca.

El mecanisme és el següent: després de fanatitzar-se parlant amb persones afins i seguir les arengues exhibides per la gran eina del radicalism­e, internet, el voluntari abandona la seva vida i la seva família després d’haver estalviat per pagar-se el viatge i el kalàixniko­v que li lliuraran en arribar a Síria. En efecte, l’arma se la paguen ells. En total, són uns 700 euros, depenent de la ruta triada (veure gràfics) i de si viatgen en avió o per altres mitjans terrestres.

Un bon exemple global del fenomen que descrivim és el de Rashid Wahbi, taxista de Ceuta de la barriada d’El Príncipe, de 33 anys d’edat, que l’abril del 2012 va deixar la seva dona i els seus dos fills per acabar suïcidant-se de copilot amb un camió bomba que va fer esclatar a Idlib. Tota la seva acció està resgistrad­a en vídeo. Després de la seva mort, amics i admiradors van acudir a casa seva a El Príncipe per donar el condol a la família i mostrar la seva admiració per l’heroi. Rashid va ser el segon espanyol que moria a Síria.

No obstant això, hi ha una evo- lució en les caracterís­tiques dels que se sumen a l’EI o a Al-Qaida, que també n’hi ha i molts.

Els que van anar a combatre al començamen­t dels enfrontame­nts a Síria per enderrocar Al-Assad eren més aviat devots musulmans sense llaços amb Al-Qaida i no es considerav­en enemics dels occidental­s que veien com uns possibles aliats per eliminar el règim sirià. Hi va haver opositors que van creure que veien que aquells nouvinguts compartien l’esperit de les Briga-

UN PERFIL QUE ES REPETEIX En el cas espanyol els gihadistes tenen entre 16 i 30 anys i publiquen la decisió

L’EXÈRCIT INVISIBLE Hi ha extremiste­s que s’amaguen a Europa, i Catalunya i Ceuta en són planter

des Internacio­nals de la Guerra Civil espanyola. És evident que no era així i els combatents i sàdics que van ara a Síria i l’Iraq no s’assemblen gens als romàntics voluntaris de la Brigada Abraham Lincoln.

Una mostra d’aquesta evolució són els assassinat­s davant la càmera de dos periodiste­s i un cooperant, tots ells ciutadans del primer món: és una provocació perfectame­nt mesurada com ho van ser les seves decapitaci­ons gravada amb dues càmeres, diversos plans i un muntatge que indiquen una tècnica televisiva depurada molt lluny dels vídeos d’altres crims anteriors gravats de forma amateur.

L’“exèrcit invisible” abans esmentat mereix tota l’atenció de les policies europees. Es tracta d’un terrorisme molt alarmant i ja instal·lat a Europa que es nodreix dels que simpatitze­n amb el radicalism­e que no se n’han anat però estan disposats a actuar aquí ara mateix i de les bombes humanes que suposen els re

tornats , als quals vam dedicar reportatge­s el 12 de gener i el 13 de juliol passats. Aquests són els que tornen de les zones de conflicte formats en armes i explosius i a les ordres d’Al-Qaida o ara de l’EI i entre els que destaquen, a més d’alguns espanyols, els 1.200 o 1.500 marroquins que han format un grup propi desplegat a Síria i en paral·lel a l’EI.

Ara com ara ja tenim els nostres retornats com és el cas de Mohamed Abdeluahid Sadik, espanyol, musulmà, habitant de Ceuta, de 28 anys, participan­t en la gihad i militant d’Al-Qaida a Síria, concretame­nt a Jabat al-Nusra i a l’EI. Un humil paleta que va tenir vocació castrense a Espanya, però que va acabar prenent les armes a favor del Califat Universal.

Imbuït de la seva fe gihadista va abandonar Ceuta i va anar al Marroc l’abril del 2013. Des de Casablanca va volar a Istanbul (Turquia), per dirigir-se a Síria on va estar en un camp d’entrenamen­t a prop d’Alep on, a més de rebre formació de combat, va intensific­ar el seu adoctrinam­ent religiós. Va tornar via Màlaga el 5 de gener passat.

 ?? AFP ?? Amenaça sense pietat. L’autor de les decapitaci­ons de tres occidental­s esgrimeix el seu ganivet en senyal d’amenaça no només contra la seva víctima sinó contra tot enemic de l’EI
AFP Amenaça sense pietat. L’autor de les decapitaci­ons de tres occidental­s esgrimeix el seu ganivet en senyal d’amenaça no només contra la seva víctima sinó contra tot enemic de l’EI
 ??  ?? Les autoritats tenen identifica­ts 10.871 estrangers que lluiten a les files de l’EI
EUA 100
Les autoritats tenen identifica­ts 10.871 estrangers que lluiten a les files de l’EI EUA 100
 ??  ?? Regne Unit 500
Dinamarca 100 Països Baixos 120 Alemanya 300 Bèlgica 250 França 700 Marroc 1.500
Algèria 200 Kosovo 100
Turquía 400 Espanya 51
Tunísia 3.000
Rússia 800 Aràbia Saudita 2.500 Austràlia 250
Regne Unit 500 Dinamarca 100 Països Baixos 120 Alemanya 300 Bèlgica 250 França 700 Marroc 1.500 Algèria 200 Kosovo 100 Turquía 400 Espanya 51 Tunísia 3.000 Rússia 800 Aràbia Saudita 2.500 Austràlia 250
 ?? AP / RAQQA MEDIA OF ISLAMIC STATE ?? Desfilada a Síria. Un grup extremista desfila a la seva manera pels carrers d’Al-Raqqa a Síria per demostrar que la ciutat està sota el seu control. La foto la subministr­a l’EI
AP / RAQQA MEDIA OF ISLAMIC STATE Desfilada a Síria. Un grup extremista desfila a la seva manera pels carrers d’Al-Raqqa a Síria per demostrar que la ciutat està sota el seu control. La foto la subministr­a l’EI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain