La Vanguardia (Català)

LES ENTRANYES DE LA LLEI

Viatge a l’interior del Tribunal Constituci­onal.

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Malgrat ser clau per als equilibris del sistema, el Tribunal Constituci­onal (TC) és una institució poc coneguda pel que fa a la seva organitzac­ió i mecanismes de funcioname­nt intern. Per explicar-ne alguns, el TC ha facilitat a La Van

guardia un recorregut per la seva seu central, un edifici d’aparença hermètica, a tall de búnquer de la Constituci­ó.

Històricam­ent, el TC ha saltat gairebé sempre als titulars en termes de conflicte, ja sigui per haver de resoldre’ls o perquè estiguessi­n plantejats internamen­t. Però el més rellevant de la seva tasca al llarg dels seus 34 anys d’existència ha estat la generació d’una jurisprudè­ncia constituci­onal que ha assentat una nova cultura de respecte als drets i llibertats fonamental­s. Hi ha qui resumeix aquesta tasca dient que el més important que ha fet el Tribunal Constituci­onal ha estat sembrar tolerància.

Per aconseguir-ho, el Constituci­onal compta amb un important aparell profession­al i logístic. compost per unes 400 persones, que en aquesta etapa treballen en un clima molt més relaxat que el que va conèixer la institució durant els quatre anys i mig que va durar el debat sobre l’Estatut, enmig de fortíssime­s pressions polítiques. Si la situació del TC resulta ara més tranquil·la és en gran part perquè en diverses qüestions de rellevànci­a més gran –com la resolució sobre la declaració sobiranist­a del Parlament– ha sabut recompondr­e el consens intern. Per això, afrontarà el debat sobre la llei de Consultes sense les tensions d’altres etapes.

No obstant això, la tasca quotidiana del Constituci­onal continua sent poc coneguda. Potser, en part, perquè el TC –el pressu- post del qual per al 2014 assoleix els 23,6 milions d’euros, un 2,3 menys que l’any anterior– és una institució tancada, per la qual circulen els documents carregats d’històries de ciutadans de carn i ossos, però no els protagonis­tes d’aquests mateixos casos, que arriben exposats en forma de recursos d’empara. D’aquests assumptes acaben coneixent-se els més vistosos, anys després de succeir els fets. Però al TC gairebé mai no hi ha hagut vistes ni s’han sentit al·legats o testimonis. Es vetlla pels drets dels ciutadans sense veure’ls en directe.

Tanmateix, la tasca del Constituci­onal en defensa dels drets i llibertats fonamental­s ha estat es-

EMPREMTA CATALANA La seu del TC, obra de l’arquitecte català Antonio Bonet, va ser seu d’una mútua

ELS EQUIPS DE TREBALL Al Constituci­onal hi ha 55 lletrats en suport dels 12 magistrats del ple

sencial. Tant, que va generar certa addicció, i va caldre posar certs límits, una espècie de control previ a l’admissió de les denúncies. I no només els ciutadans particular­s són molt propensos a anar al TC. També ho són el Govern central, els partits polítics –a través dels seus diputats– i les comunitats autònomes, per la via dels recursos d’inconstitu­cionalitat i els conflictes de competènci­es. Segons la rellevànci­a i naturalesa dels casos, es tracten en el ple o a les dues sales, composta cadascuna per 6 dels 12 magistrats.

El Tribunal Constituci­onal de- dica una setmana a la celebració de ple i la següent a reunions de sala. En conjunt, el volum d’assumptes és elevat. El 2012 van entrar al TC 7.205 recursos d’empara. Es van admetre a tràmit 129 casos en comprovar-se la possible transgress­ió de drets fonamental­s, i en 55 es va donar l’empara sol·licitada.

Les xifres del 2013 són semblants, però a l’alça. Es van presentar 7.376 recursos, es van admetre a tràmit 125 i es va concedir finalment l’empara en 61 casos. La importànci­a de la concessió de l’empara no rau, òbviament, en el fet que tingui meres conseqüènc­ies declarativ­es. A algú no l’emparen i es queda amb

 ?? 3 ?? 3. La sala de plens. Les reunions de ple es realitzen en una sala presidida per un retrat de l’expresiden­t del TC Francisco Tomás y Valiente.
3 3. La sala de plens. Les reunions de ple es realitzen en una sala presidida per un retrat de l’expresiden­t del TC Francisco Tomás y Valiente.
 ?? 1 ??    1. L’edifici. La seu del Constituci­onal, obra de l’arquitecte català Antonio Bonet. 4. El ‘hall’. Les banderes autonòmiqu­es, al vestíbul. 5. La galeria. Al ‘hall’ hi ha tots els retrats dels exmagistra­ts. 6. Sala d’actes. Imatge de la menor de les...
1 1. L’edifici. La seu del Constituci­onal, obra de l’arquitecte català Antonio Bonet. 4. El ‘hall’. Les banderes autonòmiqu­es, al vestíbul. 5. La galeria. Al ‘hall’ hi ha tots els retrats dels exmagistra­ts. 6. Sala d’actes. Imatge de la menor de les...
 ?? 2 ??    2. La biblioteca. No està oberta al públic, tret d’autoritzac­ió expressa.
2 2. La biblioteca. No està oberta al públic, tret d’autoritzac­ió expressa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain