La Vanguardia (Català)

Incerteses després de la batalla

La premsa anglosaxon­a destaca la divisió política sobre la reforma territoria­l

- PABLO CUBÍ Barcelona

Tota la premsa anglosaxon­a, a banda i banda de l’Atlàntic, ha coincidit a destacar que la derrota dels separatist­es escocesos només és un tancament en fals. Ara la guerra es trasllada a Londres, on laboristes i conservado­rs pugnen per una reforma de l’Estat segons els interessos electorals de cadascú. Mentrestan­t, les autoritats locals també demanen ser presents a les negociacio­ns d’autogovern.

‘THE TIMES’ Bloqueig inicial de la transferèn­cia de poders

El diari de referència britànic va destacar ahir que les promeses de traspàs de poders quedaran bloquejade­s fins que els líders britànics “es posin d’acord sobre l’autogovern”. En una entrevista en exclusiva, el portaveu parlamenta­ri dels conservado­rs, Michael Gove, dóna per “impossible que avancin aquestes transferèn­cies” sense un acord previ en què “les normes angleses les votin només els parlamenta­ris anglesos”.

‘THE GUARDIAN’ La batalla es trasllada a Anglaterra

El diari va dedicar la portada d’ahir al poema que la premiada escriptora escocesa Carol Ann Duffy dedica al referèndum escocès i que comença amb els versos: “Un card pot vessar sang / com una rosa, / creixent junts / per on discorre el riu”. Menys poètics són els comentaris que dediquen a la situació política. El rotatiu estableix que la batalla s’ha traslladat a les arenes de Londres, on Cameron i el líder laborista, Ed Miliband, “s’han embrancat en una frenètica batalla per establir com serà el nou Regne Unit”. I destacaven que Miliband demana que s’instauri una nova Cambra parlamentà­ria que sigui representa­nt de totes les regions i nacionalit­ats del país. En una columna d’opinió que titula “Aquesta gloriosa derrota pot ser, tot i això, el millor moment d’Escòcia”, l’escriptor Irvine Welsh (autor de Trainspott­ing) esta- bleix que han tornat la idea de veritable democràcia.

‘THE INDEPENDEN­T’ Les promeses que han dividit el país

Sota el significat­iu títol d’“El regne desunit”, el diari destacava com el front comú dels partits unionistes se n’havia anat en orris al cap de poques hores de la victòria. Assenyala que l’anunci de Cameron de voler canviar les regles de votació ha provocat les ires laboristes que demanen unes normes no d’urgència, sinó consensuad­es. I assenyala que aquesta reforma exprés posa en perill que els laboristes puguin aconseguir una majoria de govern estable en el futur. També assenyala el diari que el líder escocès Salmond marxava amb advertènci­es pel temor que no es compleixin les promeses fetes durant la campanya de més autogovern.

‘DAILY MAIL’ Ara, autonomia també per a Anglaterra!

La premsa groga va despatxar ahir l’endemà del referèndum com una notícia de segona fila o la va ignorar directamen­t. The Sun considera més important parlar del nou nòvio de l’ex d’un jugador de rugbi, i el Daily Mirror destaca el sacrifici amb un tret al cap d’un cavall de curses malalt. Només el Daily Mail titulava en gran: “Ara autonomia per a Anglaterra!” amb l’oferta del pri- mer ministre que els anglesos votin les seves pròpies lleis. En pàgines interiors també destacava el “dramàtic” missatge de la reina perquè el país tanqui les seves ferides.

‘THE DAILY TELEGRAPH’ La reina, com a principal símbol del país

Sobre una gran foto de la reina Isabel II, vestida de gala a la seva residència escocesa de Balmoral, destaca la petició de la sobirana perquè el regne es torni a unir. “Tenim en comú un fort amor per Escòcia, que és una de les coses que ens ajudarà a tots a unirnos”, subratlla la reina.

‘THE HERALD’ “El meu temps s’acaba, però el somni d’Escòcia no morirà”

Els dos principals diaris escocesos van dedicar tota la portada a la dimissió de Salmond. The Herald, publicat a Glasgow, on el sí va ser majoritari en el referéndum, donava un perfil més dramàtic de la noticia i destacava frases del seu discurs. D’altra banda, The Scotsman, d’Edimburg, publicava un número especial commemorat­iu dedicat al resultat de la votació.

‘WESTERN MAIL’ Gal·les no en vol quedar al marge

“Què passa ara amb Gal·les?”, titulava el principal diari del país, i reflectia el temor de les autori- tats locals de quedar desplaçade­s de la mesa de negociació ara que “el drama entra en una altra fase”. El diari també analitza la dimissió de Salmond, que veu víctima de la síndrome Richard Nixon. Assegura que el líder escocès no ha passat aquell test de confiança de si compraria un cotxe de segona mà a aquest home.

‘THE WASHINGTON POST’ El pas següent: menys poder per a Londres

El diari dels Estats Units destacava ahir a tota pàgina la victòria dels unionistes al Regne Unit i l’il·lustrava amb la imatge d’un partidari del sí completame­nt amarat per la pluja marxant cap a casa pels carrers deserts d’Edimburg. En la informació, el rotatiu apuntava que s’ha obert la caixa de l’autogovern i que les quatre nacions que formen el Regne Unit demanen més descentral­ització.

‘THE WALL STREET JOURNAL’ Un front nou d’inestabili­tat política

El diari econòmic va criticar ahir el nou període d’inestabili­tat política que s’obre després del “sorprenent” anunci de Cameron de reformular tot el sistema de govern. En la seva edició digital també es fa ressò de les declaracio­ns de polítics quebequeso­s que adverteixe­n que, una vegada oberta la via del referèndum, és segur que els escocesos la voldran tornar a utilitzar.

 ?? CHRIS RATCLIFFE / BLOOMBERG ?? Ni un dia de treva.
Les portades que celebraven divendres la victòria del front unionista no han durat ni 24 hores
CHRIS RATCLIFFE / BLOOMBERG Ni un dia de treva. Les portades que celebraven divendres la victòria del front unionista no han durat ni 24 hores

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain