La Vanguardia (Català)

Ucraïna i els rebels pacten una zona neutral de 30 quilòmetre­s

Un memoràndum de nou punts enforteix la fràgil treva a Donetsk i Luhansk

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

La desitjada pau a l’est d’Ucraïna es vesteix a poc a poc. El grup de contacte es va reunir la nit de divendres a Minsk, capital de Bielorússi­a, que s’ha convertit en terreny neutral per posar fi al conflicte. En la trobada el Govern d’Ucraïna i els separatist­es prorussos van acordar una zona neutral de 30 quilòmetre­s, lliure d’armes. És un dels nou punts d’un memoràndum que ahir va fer públic l’OSCE.

Set hores van durar unes converses, en les quals els líders separatist­es, Aleksandr Zakhartxen­ko i Ígor Plotnitski, van negociar amb l’expresiden­t ucraïnès Leonid Kutxma i l’ambaixador rus a Kíev, Mikhaïl Zuràbov, i amb la mediació de Heidi Tagliavini, en representa­ció de l’Organitzac­ió per a la Seguretat i la Co- operació a Europa. L’acord es va assolir a dos quarts de dues de la matinada d’ahir, i sembla reforçar la feble treva del 5 de setembre.

Els dos acords de Minsk són l’intent més seriós d’aturar una guerra que va començar a l’abril, després que Rússia s’annexionés la península de Crimea, i ha costat unes tres mil vides. “Esperem que passi el millor mentre ens preparem per a tot”, va dir Kutxma a Kíev després de tornar de Minsk. “No descartem que hi hagi forces, d’una banda i de l’altra, que no estiguin satisfetes amb el que s’ha firmat, va aclarir.

La guerra de l’est d’Ucraïna és el pitjor conflicte que ha tingut l’exrepúblic­a soviètica des de la Segona Guerra Mundial. També ha provocat el pitjor enfrontame­nt entre Rússia i els països occidental­s, aliats del Govern de Kíev, des que va acabar la guerra freda. Ucraïna acusa Rússia d’armar els separatist­es i d’enviar tropes a l’est del país, però el Kremlin sempre ho ha negat.

El document de Minsk no inclou, tot i això, cap referència al futur estatus del Donbass, la regió que comprèn les províncies de Donetsk i Luhansk. Aquesta setmana la Rada (Parlament ucraïnès) va aprovar una llei que atorga autonomia durant tres anys als territoris controlats pels rebels prorussos, però sempre dins de l’Estat ucraïnès. Els líders rebels, tot i això, han insistit en què els acords de Minsk i la mateixa llei legitima la seva inde- pendència. Així que l’estatus d’aquest territori continuarà sent objecte de polèmica i discussió en el futur, potser durant aquests tres anys, potser més enllà.

El memoràndum prohibeix la presència d’armes pesants a la zona de seguretat i que sobrevolin aquesta àrea avions militars i avions estrangers (inclosos drons). Un altre punt prohibeix la col·locació de mines a prop de la zona de seguretat, i acorda la retirada de totes les que s’hi hagin col·locats anteriorme­nt. Del

Sota la supervisió de l’OSCE, es prohibeixe­n armes pesants, artilleria i mercenaris

corredor, que ha de supervisar l’OSCE, s’han de retirar també “tots els grups armats, els equips militars, els combatents i mercenaris estrangers”.

Com passa des de fa dues setmanes, el que s’acorda no s’ha traslladat immediatam­ent als actes sobre el terreny. El portaveu ucraïnès de Defensa, Volodímir Poliovi, va informar ahir de la mort d’un soldat i de set ferits més en combats amb els rebels. Aquests, per la seva part, van denunciar que una fàbrica d’armament sota el seu control a prop de la ciutat de Donetsk havia experiment­at diverses explosions després de ser assolida per foc d’artilleria al cap d’unes hores de la firma del memoràndum.

 ?? MARKO DJURICA / REUTERS ?? Soldats ucraïnesos presoners en espera del seu canvi a Donetsk
MARKO DJURICA / REUTERS Soldats ucraïnesos presoners en espera del seu canvi a Donetsk

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain