La Vanguardia (Català)

L’Estat Islàmic ‘premia’ Turquia amb l’alliberame­nt dels seus 49 ostatges

Erdogan va rebutjar entrar en la coalició internacio­nal contra els gihadistes

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

Després de 101 dies de captiveri en mans dels gihadistes de l’Estat Islàmic (EI), 46 ostatges de nacionalit­at turca van arribar ahir sans i estalvis a Ankara. Tots treballave­n com a diplomàtic­s o forces de seguretat al consolat de Turquia a Mossul, al nord de l’Iraq, quan la legació diplomàtic­a va ser assaltada pels militants del llavors anomenat Estat Islàmic de l’Iraq i Síria (EIIS) l’11 de juny. La resta dels alliberats, tres ciutadans iraquians, s’han quedat al seu país.

“La nostra agència nacional d’intel·ligència ha seguit l’assumpte amb paciència i dedicació i finalment va dur a terme una operació de rescat reeixida”, va explicar ahir en un comunicat el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Segons les autoritats d’Ankara, les negociacio­ns, que han durat tres mesos, han acabat amb èxit ja que els segrestats han recobrat la llibertat sense haver-se utilitzat la violència, sense ajuda d’un altre país, sense pagar cap tipus de rescat ni acceptar cap tipus de condició o xantatge a canvi. La mateixa font va afirmar que el servei d’intel·ligència turc, el MIT, havia seguit durant aquests tres mesos la pista del personal del consolat, que havia canviat fins a vuit vegades de lloc de confinamen­t a causa de durs enfrontame­nts entre l’EI i els peixmergue­s així com amb l’exèrcit iraquià.

Tot indica que el captiveri va ser dur i tortuós, però els ostatges van ser tractats millor del que acostuma l’EI a causa de la seva condició de musulmans. Segons el que va donar a conèixer ahir un company de captiveri, el cònsol general turc a Mossul, Öztürk Yilmaz, es va negar repetides vegades a fer propaganda de l’EI a través de vídeos malgrat que el van amenaçar amb una pistola a la templa. “Podeu matar-me, però no permetré que us entremeteu amb l’honor de Turquia”, va dir Yilmaz, segons aquesta font.

L’alliberame­nt del personal diplomàtic arriba en un moment polític sensible, ja que Turquia està sent pressionad­a per involucrar-se en operacions militars contra l’Estat Islàmic i fins ara Ankara advertia que la sort dels ostatges era prioritàri­a.

Un dels diputats del partit al Govern, el de Justícia i Desenvolup­ament (AKP), Samil Tayyar, va afirmar ahir a Twitter que l’operació d’alliberame­nt estava associada a la CIA, ja que Washington vol que Ankara participi amb alguna cosa més que ajuda

Els EUA pressionen Ankara perquè intervingu­i amb alguna cosa més que ajuda humanitàri­a

humanitàri­a en la coalició internacio­nal contra l’Estat Islàmic.

Sigui com sigui, una negociació exitosa sense aparentmen­t gens a canvi ja va despertar ahir les sospites malgrat el to general d’alegria i alleujamen­t amb què els ostatges van ser rebuts a l’aeroport d’Ankara.

Es dubta de la versió oficial. Encara més tenint en compte que els peixmergue­s que al nord de Síria lluiten acarnissad­ament contra l’EI van denunciar aquesta setmana que un tren procedent de Turquia havia travessat la frontera per fer arribar munició a l’EI.

 ?? REUTERS ?? El primer ministre, Davutoglu, fa un petó al cònsol turc a Mossul, Öztürk Yilmaz, en arribar a Ankara
REUTERS El primer ministre, Davutoglu, fa un petó al cònsol turc a Mossul, Öztürk Yilmaz, en arribar a Ankara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain