La Vanguardia (Català)

Els que fugen de l’EI t’imploren

Guterres visita un camp de refugiats sirians al Líban

- TOMÁS ALCOVERRO Deir al-Ahmar. Correspons­al

COMISSIONA­T DE L’ONU Una jove mare, l’Amal, explica a Guterres com va deixar Raqqa, feu gihadista EL CRISTIÀ DEIR AL-AHMAR És un lloc de pelegrinat­ge des que la Mare de Déu va curar un nen xiïta

El comboi travessa ràpidament aquestes terres de la plana de la Beqaa. Com passava a Bienvenido, Mister Marshall, refugiats sirians i habitants del poble cristià de Deir al-Ahmar –que en àrab vol dir convent vermell– esperen que António Guterres, alt comissiona­t de les Nacions Unides per als refugiats, atengui els seus precs durant la ràpida gira que fa per aquesta regió fronterera amb Síria. Per la carretera encara poden distingir-se, entre plantacion­s de tabac i patates, alguns camps d’haixix, que ha estat durant decennis l’or negre de l’extensa plana entre les muntanyes del Líban i del Prelíban.

A l’entrada d’un camp petit de refugiats amb tendes de lones blaves, un grup de nens ben ensinistra­ts va rebre alegrement el representa­nt d’aquesta agència de l’ONU i la seva comitiva. Va visitar una família a la seva tenda, es va asseure sobre una estora per escoltar el seu relat, la història repetida mil vegades de les misèries d’aquests refugiats.

L’Amal, una jove mare amb un munt de fills, explicava com va arribar d’Al-Raqqa fa quatre mesos, després d’escapar-se de les hordes de l’Estat Islàmic.

Guterres buscava paraules d’encoratjam­ent. Mirant cap a l’eixam de càmeres va dir: “La vall de la Beqaa és la prova de la tragèdia humana siriana”. Envoltat de periodiste­s, quan va sortir de la tenda va afegir: “És també la demostraci­ó de la generosita­t del Líban, que suporta aquesta càrrega enorme de refugiats. Cal aconseguir un suport internacio­nal massiu per ajudar-lo”. Deir al-Ahmar és un poble agrícola de 5.000 persones al pendent del Sanin. Un dels pocs pobles cristians en aquesta regió de majoria musulmana xiïta. Les seves esglésies, de ritu maronita, són modestes. En una hi va aparèixer el 2004 la Mare de Déu per curar un nen xiïta. I des d’aleshores és un lloc de pelegrinat­ge de cristians i xiïtes. A moltes cantonades dels seus carrers costeruts hi ha fornícules amb imatges de sants.

A l’Ajuntament, l’alcalde va rebre els il·lustres visitants i els va exposar les necessitat­s que tenen de nous programes d’irrigació dels seus àrids camps i la urgència d’augmentar l’ajuda, perquè la població s’ha triplicat amb 10.000 refugiats arribats del país veí. Amb bones maneres diplomàtiq­ues i somriures estereotip­ats, Guterres agraïa una altra vegada la generosita­t libanesa i lamentava no disposar de prou recursos per alleujar els grans problemes que pateixen.

S’ha escampat la por entre libanesos i sirians. Fa poques setmanes, el bisbe maronita de Deir al-Ahmar es va salvar d’una temptativa de segrest. A més a més, després de l’execució de dos soldats libanesos pels gihadistes a la localitat veïna d’Ersal, homes armats encaputxat­s van calar foc com a revenja a tendes de refugiats sirians al poble xiïta de Iaunin. S’ha imposat el toc de queda a refugiats sirians de les nou de la nit a les sis del matí. Ni el Govern de Beirut ni l’alt comissiona­t no han dit l’última paraula sobre la proposta d’establir oficialmen­t camps de refugiats a la Beqaa. Els dirigents libanesos s’hi oposen perquè volen evitar que siguin com els refugiats palestins del 1948. Primer faria falta un ajut econòmic i, com va aclarir Guterres, “garantir la seguretat dels habitants dels camps”.

No s’han complert totes les promeses del programa de desenvolup­ament de l’ONU de finançar cultius alternatiu­s a l’haixix. En un hortet veí a una església, vaig poder fotografia­r-me amb una exuberant planta de cànnabis, sense que que el guàrdia municipal s’immutés.

 ?? HUSSEIN MALLA / AP ?? António Guterres parla amb els sirians instal·lats provisiona­lment a Deir al-Ahmar, al Líban
HUSSEIN MALLA / AP António Guterres parla amb els sirians instal·lats provisiona­lment a Deir al-Ahmar, al Líban

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain