La Vanguardia (Català)

EL EPO TATGE

‘La Vanguardia’ accedeix a l’interior del Tribunal Constituci­onal en un moment de màxima conflictiv­itat Catalunya-Espanya

- 4

la injustícia posada. L’empara implica que a l’ofès li restitueix­en en el seu dret vulnerat. No existeixen xifres estadístiq­ues amb tant detall, però no hi falta la gent que ha recuperat la seva feina per una sentència del TC. I això és particular­ment important en el cas de les dones, perquè el Constituci­onal ha estat creixentme­nt sensible davant els fenòmens de discrimina­ció laboral.

Aquesta matèria, el dret laboral, és l’especialit­at de l’actual president, Francisco Pérez de los Cobos, catedràtic de la matèria. Tradiciona­lment, aquesta figura, la del president, és de les poques del TC que són conegudes per la major part de l’opinió pública. Però al costat d’ell i dels altres onze magistrats treballa un nucli de lletrats, actualment 55, als quals els correspon molta tasca de preparació de les sentències.

El cos de lletrats del TC té molt prestigi. S’hi accedeix mitjançant concurs-oposició entre funcionari­s públics que pertanyin a un cos o escala superior en l’administra­ció pública, en la seva condició de llicenciat­s en Dret. Però hi ha una altra manera d’accés, per adscripció temporal al Constituci­onal. Es tracta de lletrats lliurement designats per la institució entre advocats, professors d’universita­t, magistrats, fiscals o funcionari­s. Els lletrats operen adscrits a magistrats o amb un nucli polivalent anomenat el pool, que atén totes les matèries. I no són poques. El 2012 es van dictar 246 sentències, 57 de les quals relatives a recursos d’inconstitu­cionalitat. El 2013 van ser 219 sentències, 80 de relatives a recursos d’inconstitu­cionalitat. Però la feina pendent és molta. Esperen ara sentència 119 recursos d’empara i 191 d’inconstitu­cionalitat.

Alguns dels més rellevants són els relatius a taxes judicials, paga extra dels funcionari­s, llei educativa (Lomce), avortament, supressió dels toros a Catalunya, justícia universal, tarifa elèctrica o reforma local. La conflictiv­itat és particular­ment elevada entre l’Estat i la Generalita­t. En l’actualitat, hi ha un total de 55 assumptes pendents de sentència instats per una part o altra. La llei de Consultes i el decret de convocatòr­ia del 9-N seran probableme­nt els números 56 i 57. Els assumptes pendents ho inclouen tot, des de les beques a la immigració, passant pel consum, el cinema, les hipoteques o els pressupost­os.

Per fer front a aquest volum de treball, la tasca d’aquests grups de lletrats és bàsica. Però al costat d’ells treballen 340 persones més per garantir que el complex mecanisme que és el Constituci­onal estigui sempre greixat. Aquest col·lectiu inclou des del personal auxiliar i de seguretat fins als encarregat­s de l’anomenat servei de doctrina, entre les seves funcions destaca la del busseig en les mateixes sentències del TC, a la recerca dels antecedent­s del que s’ha dit en casos similars al que hi ha sobre la taula. Aquest i els altres col·lectius del Constituci­onal treballen en dos edificis, la seu central, molt coneguda i reconeixib­le pel seu original aspecte exterior, amb 304 finestres, a tall de gran bresca vidrada, i un altre que va

EL VOLUM D’AFERS Actualment hi ha 210 recursos de tota mena pendents de deliberaci­ó i decisió

LES RECLAMACIO­NS El 2013 hi va haver 7.376 recursos d’empara, però només en van prosperar 61

caldre habilitar quan van començar a augmentar els assumptes i faltar espai.

La seu central, que apareix sempre en les imatges de recurs de diaris i television­s quan cal il·lustrar qualsevol resolució del TC, es va començar a construir el 1975, obra de l’arquitecte català Antonio Bonet, nascut a Barcelona el 1913 i mort el 1989. Una de les curiositat­s de l’edifici és que inicialmen­t anava destinat a una entitat de previsió sanitària. El 1975, l’existència d’una alta institució per garantir els drets fonamental­s hauria pogut sonar a política ficció. Però en la transi- ció, els pares de la Constituci­ó van considerar necessari culminar el nou edifici democràtic amb una instància que tingués per missió garantir la primacia de la Carta Magna davant eventuals conflictes entre poders de l’Estat, en especial el Govern espanyol i les autonomies, i que preservés els drets fonamental­s dels ciutadans. I per ubicar-lo es va adquirir de la seva propietàri­a, una entitat mutualista, l’esmentat edifici de set plantes que ocupa el Tribunal Constituci­onal al carrer Domenico Scarlatti, al costat de la fundació Jiménez Díaz, un dels grans hospitals de la ciutat. En definitiva, dues institucio­ns guaridores juntes.

 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain