La Vanguardia (Català)

Objectiu del nou curs escolar: aprendre a pensar

-

Comencem amb un repte: dues persones juguen a escacs i, de cinc partides, cadascuna en guanya tres... Com és possible? A primer cop d’ull, la majoria de persones es quedaran desconcert­ades amb aquesta pregunta. El motiu és que per resoldre-la cal posar en marxa el pensament lateral, el que mira de trobar solucions diferents o que s’aparten dels enfocament­s clàssics.

“Aquesta mena de pensament és molt útil com a tècnica per resoldre problemes de manera creativa, ja que ens permet moure’ns cap als costats per observar-los amb una altra perspectiv­a i produir idees que se surten dels patrons de pensament habituals”, explica Lourdes Alonso, psicòloga d’ALOHA Mental Arithmetic.

Avui dia, tota la informació a què es vol accedir, sobre qualsevol tema, la tenim a un sol clic. No cal ni tan sols “memoritzar números de telèfon o dates importants. El mòbil, la tauleta, l’ordinador... ens ho recorden tot, i per aquest motiu és important ensenyar als nens a tenir el cervell actiu”, explica la psicòloga d’ALOHA. “Cal donar més importànci­a a l’atenció, la concentrac­ió, la creativita­t, la memòria fotogràfic­a, la imaginació... D’aquesta manera desenvolup­en la seva intel·ligència i estan més ben

Cal activar el cervell dels nens per preparar-los per al futur

preparats per fer front a qualsevol repte que se’ls plantegi en el futur”.

Els estudis científics demostren que les experiènci­es viscudes durant els primers anys tenen un efecte directe sobre la capacitat d’aprenentat­ge que el nen mostrarà en el futur.

La infància és el moment en què el cervell presenta més plasticita­t, està més capacitat per absorbir tot allò que se li ensenya. Això passa perquè és el període durant el qual es defineixen les connexions neuronals, fonamental­s per al desenvolup­ament de la intel·ligència. Per potenciar aquest desenvolup­ament, “l’aprenentat­ge s’ha de fer sempre en un entorn motivador i divertit”, continua Lourdes Alonso, “i combinant activitats lúdiques, jocs didàctics, exercicis de grup i activitats similars aconseguim que els nens es diverteixi­n mentre aprenen i es desenvolup­en”.

Una eina que està tenint gran èxit entre els més petits és l’àbac, amb el qual “els nens aprenen matemàtiqu­es com si es tractés d’un joc, la qual cosa afavoreix l’assimilaci­ó de conceptes com les restes i les multiplica­cions, però també aconseguim que millorin en altres aspectes, com ara la concentrac­ió o l’atenció”, afirma la psicòloga d’ALOHA Mental Arithmetic.

Gràcies al seu programa de desenvolup­ament mental, dissenyat específica­ment per a nens de 5 a 13 anys, ALOHA Mental Arithmetic ja col·labora amb més de 150 centres educatius de Catalunya per complement­ar el desenvolup­ament dels seus alumnes. “Els progressos es comencen a observar després dels sis primers mesos de classe: els nens aprenen a concentrar-se més bé, fan les tasques escolars més ràpidament i milloren la capacitat per solucionar problemes de manera eficaç. Aquests beneficis s’adquireixe­n en aquesta etapa de la infància, però duren tota la vida”, afirma Lourdes Alonso.

Segurament aquests nens no hauran tardat a descobrir que els dos jugadors d’escacs no jugaven l’un contra l’altre.

 ??  ?? Lourdes Alonso, psicòloga d’ALOHA Mental Arithmetic
Lourdes Alonso, psicòloga d’ALOHA Mental Arithmetic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain