La Vanguardia (Català)

Prohibit ser feliç

-

SIS joves de Teheran han estat condemnats a diverses penes de presó i a rebre 91 fuetades per haver penjat a YouTube un enregistra­ment en el qual apareixien cantant i ballant al so de Happy, una enganxosa i optimista cançó de Pharrel Williams que proposa, entre altres ingenuïtat­s pròpies del gènere, “picar de mans si et sens com en una habitació sense teulada”. Els aiatol·làs del règim iranià consideren que l’enregistra­ment és un atemptat occidental contra els valors islàmics.

Al marge del respecte que mereixen totes les creences, indigna que uns joves iranians siguin condemnats medievalme­nt per fer allò que altres centenars de milers de nens i adolescent­s del món globalitza­t fan sense que els caigui a sobre “la ira de Déu”. Un càstig superlatiu que mostra la insegureta­t –i el profund complex– que pateixen els qui regenten societats teocràtiqu­es. La intolerànc­ia del règim iranià no pot suportar que s’esquerdi ni un mil·límetre el poder que els atorga –segons diuen– Déu.

L’arribada fa un any al poder a Teheran d’un clergue moderat, Hassan Rohani, va obrir l’esperança d’una obertura social que li reclamen des del carrer, on les joves pugnen per passejar-se amb vels de colors i talons i els nois volen amb els seus monopatins. Si des del punt de vista exterior, especialme­nt pel que fa al contenciós nuclear, sembla haver fet passos endavant, en política interior la pressió dels puritans del xiisme continua collant una societat farta d’un règim periclitat i intolerant, que comença a donar clares mostres d’esgotament, tal com suggereix, en el fons, la cruel condemna dels sis joves.

És cert que el president Rohani té un poder limitat i que l’ombra del guia suprem, l’aiatol·là Ali Khamenei, i dels seus seguidors continua vetllant per l’ortodòxia de la vida i dels costums dels iranians, és a dir, per defensar el poder que van prendre després de la revolució del 1979. Però res no és etern. Tampoc, afortunada­ment, els règims teocràtics. El poder dels aiatol·làs s’esquerda irremissib­lement i l’aposta per Rohani, després del rotund fracàs econòmic del seu predecesso­r, el dur Mahmud Ahmadineja­d, és la prova que alguna cosa es mou a les entranyes del règim iranià. La condemna pot ser un avís a un Govern moderat que tracta d’airejar un edifici que fa temps que fa olor de floridura.

Pot ser que Rohani cedeixi; o pot ser que caigui. Però la necessitat de llibertat, fins i tot per cantar les ingenuïtat­s d’una melodia com Happy, és imparable. També a Teheran.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain