La Vanguardia (Català)

‘Mi carro’, ‘catalan style’

- Joaquín Luna

Des dels Barça-Madrid de l’era Pep, la redacció no havia organitzat cap més porra. La de dijous sobre el resultat d’Escòcia va ser improvisad­a –a l’àrea d’Internacio­nal, secció que ja no tinc l’honor de dirigir–, a 5 euros i amb 13 apostadors, cosa que obligava moralment el guanyador a pagar un berenar a l’escocesa.

No diré el nom de l’afortunat per evitar que algú cregui que va apostar d’acord amb desitjos. Un servidor va ser tercer (53%-47% a favor del no) i en gallejo perquè, altrament, al final de la jornada hagués pogut ser l’únic idiota d’aquest país que no es vantava del que s’havia esdevingut a la nostra Escòcia estimada.

Gallejar és una cosa molt lletja perquè atempta contra la humilitat, el bon gust i el periodisme anglosaxó. Posats a tenir defectes, més val abraçar la luxúria, la gola o les porres sense IVA que impartir lliçons de democràcia, la moda d’aquesta temporada de tardor.

Com hem arribat a ser tan pesats? Pallisses de carregosos, de superiors, de pretensios­os. Ja no hi ha cap dia de l’any sense lliçó moralitzan­t de demo-

D’acord que Rajoy no és Cameron, però Salmond no hauria dimitit el 2012 amb una patacada com la de Mas?

cràcia i em pregunto si la Generalita­t trigarà gaire a obrir una Direcció General d’Afers Democràtic­s, aprofitant que tanquen –penso jo– el xiringuito del tricentena­ri.

A Mariano Rajoy li falta audàcia però a Artur Mas li està sobrant arrogància i el mal, intueixo, és que ni tan sols no se n’adona. I abans de continuar: sóc dels que desitgen un referèndum a l’escocesa a Catalunya.

El president de la Generalita­t va fer gala divendres, again, del carro de la superiorit­at moral, que acabarà sent la versió catalan style del molt espanyol Mi carro de l’enyorat Manolo Escobar. Mas va instar divendres Rajoy a imitar Cameron i jo em pregunto si, per un instant, no s’ha mirat abans Salmond. El nostre ídol va escombrar a les eleccions d’Escòcia del 2011 amb 69 escons (23 de guany) i el mateix missatge amb què Artur Mas va reclamar una “majoria excepciona­l” el novembre del 2012 (en unes eleccions anticipade­s dos anys i en el pitjor moment de la crisi a Catalunya). La patacada de les urnes va ser tremenda: CiU va perdre 12 escons i no seria sobrer recordar el funeral de l’hotel Majestic. Us imagineu què hauria fet Salmond al seu lloc? Jo sí: deixar pas ipso facto a altres líders que tinguessin més marge de maniobra.

Artur Mas no estava obligat a dimitir el 2012 i no ho va fer. Però en la democràcia anglosaxon­a que tant ens excita –i que només es dóna als Estats Units i la Gran Bretanya– hi ha normes no escrites com cedir el càrrec després de rebolcades excepciona­ls.

Rajoy, certament, no és anglès. Mas tampoc: cap dirigent als Estats Units ni a la Gran Bretanya cridaria a les urnes a la manera matussera del 9-N.

Si hem de seguir fins aquesta data amb un màster en Democràcia, Ciencies Morals i Impostures... buff!

Quina manera de passar l’estona.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain