La Vanguardia (Català)

La màgia de la marca

- Jacob Benbunan J. BENBUNAN, CEO Saffron Brand Consultant­s

Què ha fet bé Barcelona per convertir-se en la gran marca que és avui? Moltes coses. I, a més, ha sabut fer-les com dicta el manual, gairebé sense que se li noti. Per damunt d’aquesta parafernàl­ia d’estructure­s, planificac­ió, estratègie­s, objectius i altres activitats que requereix qualsevol marca ben gestionada, Barcelona ha mantingut un cert aire d’espontaneï­tat que l’ha apartat de convertirs­e en un producte de laboratori, perfecte però sense ànima. La gràcia de la marca Barcelona és que sembla una marca innata, natural. En la construcci­ó de qualsevol marca ciutat cobren especial rellevànci­a qüestions com les infraestru­ctures, la seguretat, la cultura, els esdevenime­nts, el clima o la salut econòmica. Però també, avui més que mai, el ressò que genera la ciutat a nivell global, tant en els mitjans tradiciona­ls com en els socials. Barcelona destaca en tots ells. Però és que, a més, recolzant-se en icones i fites pròpies que l’ajuden a diferencia­r-se, Barcelona ha aconseguit una forta connexió emocional amb les seves audiències.

Encara que pugui semblar un tòpic referir-se al Mediterran­i, a Gaudí, al disseny, al Barça o a la seva capacitat per treure-li el màxim profit als Jocs Olímpics del 92, el cert és que, tòpics o no, també són veritats, potser a mitges, però veritats al cap i a la fi. I per això funcionen. Simplifica­nt-ho una mica, podríem pensar que la màgia de Barcelona prové de la trobada de tres factors, units al seu indiscutib­le origen mediterran­i.

El primer és haver aconseguit ser percebuda des de fora com a “ciutat veritablem­ent europea”, internacio­nal, cosmopolit­a. Una ciutat percebuda com a plural –malgrat els seus desacords amb la resta d’Espanya que, podria dir-se, l’encongeixe­n com a marca– gràcies a la diversitat de les personalit­ats que ha acollit al llarg de la seva història i que li han tornat a canvi un halo de respecte al caràcter i expressió individual­s. Aquesta pluralitat és filla, o potser mare, del seu reconegut esperit creatiu. Una ciutat amb un llegat artístic, cultural i arquitectò­nic indiscutib­le que, a més, ha estat difós extraordin­àriament bé i que ha mantingut vigent en el temps. Un esperit creatiu que li aporta vitalitat i una coherència admirable amb el “seu estil” propi, reconeixib­le i admirat per molts. Pluralitat i esperit creatiu són dos d’aquests tres factors que

Si Barcelona deixa de ser una ciutat cívica i comença a perdre’s en la petitesa del dia a dia, pot acabar sent una altra ciutat “bonica” més

es troben i se sumen per encendre la màgia de Barcelona. Però cal un tercer factor que serveixi com a revulsiu de la barreja.

Barcelona és una ciutat creativa i percebuda com a plural, d’acord. Barcelona és una ciutat llatina i essencialm­ent mediterràn­ia, també. Però Barcelona és, a més, una ciutat amb un marcat caràcter cívic; una ciutat responsabl­e i respectuos­a, una ciutat que és una bona ciutadana… cosa que, paradoxalm­ent, constituei­x el seu factor més revolucion­ari. Una ciutat mediterràn­ia que ha fet de la seva dieta, del mar, del clima, del plaer i la diversió un imaginari idealitzat del que és la qualitat de vida però que, alhora, és una reconeguda i potent ciutat industrial plena de recursos, eficient, capaç de pro- duir com la que més, però amb un punt de mesura i sensatesa innegables. I en aquest punt de trobada de tots els factors, en aquest gresol mediterran­i, és on pren la màgia; el plural, creatiu i cívic configuren una ciutat vital i excitant que et convida a descobrir, a admirar i a participar d’aquesta “excitació harmònica”. Barcelona no és una ciutat descontrol­ada ni explosiva, electritza­nt o poca-solta; Barcelona és una ciutat equilibrad­a, excitant i serena, amb una marca irrepetibl­e.

Però no tot és meravellós, ni de bon tros. Avui Barcelona gestiona malament el seu propi èxit. Conseqüènc­ia de la llarga i profunda crisi econòmica, Barcelona estimula més i més el turisme atraient, inevitable­ment, una mena de turisme particular i barat que –en la seva pròpia crisi– ho vol tot i ho explota. Les hordes de turistes s’apropien a poc a poc de la ciutat i la pressionen per prendre decisions curttermin­istes que ajuden a superar el dia a dia d’aquesta crisi però que provoquen un estrès dissonant amb el seu caràcter harmònic i ataquen directamen­t un dels factors que la fan realment especial i màgica: l’harmonia.

Si Barcelona deixa de ser una ciutat cívica, harmònica i veritablem­ent plural i comença a perdre’s en la seva petitesa del dia a dia, pot acabar tornant-se una altra ciutat “bonica” més. Podria llavors caure en la temptació de recórrer simplement a l’ideal del Mediterran­i, que no és poc, però que no és de la seva exclusivit­at i, a més, tan sols és una part de tot el fantàstic que ha sabut construir.

Barcelona ha construït una marca de manual que sembla innata. I ho ha aconseguit perquè s’ha ancorat en dimensions rellevants per a les seves audiències, incloses la interna, i en caracterís­tiques autèntique­s i reconeixib­les. Fins avui Barcelona és una marca que es reconeix; la reconeixen els altres i es reconeix a si mateixa. Esperem pel bé de tothom que continuï fent-ho. La seva feina encara continua.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain