La Vanguardia (Català)

Dues cares, una oportunita­t

- Oriol Iglesias O. IGLESIAS, professor del Departamen­t de Màrqueting d’Esade, director de l’Esade Brand Institute

Barcelona és, sense cap mena de dubte, una marca global amb una gran capacitat de seducció. Els 7,5 milions de turistes que van visitar la ciutat l’últim any en són la millor prova. Però, quins són els principals reptes que ha d’afrontar la marca Barcelona? Qualsevol marca ciutat que vulgui desenvolup­ar-se de forma sòlida i sostenible s’hauria de construir de forma simultània com a marca-destinació turística i com a marca-destinació de negocis.

Barcelona és una destinació turística de primer ordre mundial i l’estreta col·laboració que durant diverses dècades hi ha hagut entre el sector públic i el sector privat és una de les claus de la positiva situa-

Com a marca-destinació de negocis, Barcelona és percebuda com un excel·lent lloc per treballar

ció actual. Un estudi de l’Esade Brand Institute mostra que, a nivell global, la ciutat s’associa d’una forma molt destacada a l’arquitectu­ra de Gaudí i al FC Barcelona. Altres associacio­ns clau són la seva oferta cultural i la seva gastronomi­a, reconeguda per la seva qualitat i el seu esperit innovador. En essència, Barcelona es reconeix com una ciutat dinàmica i vibrant, a més de creativa. Com a marca-destinació de negocis, Barcelona és percebuda com un excel·lent lloc per treballar a causa de la seva qualitat de vida. Però, a canvi, Barcelona encara no ha estat capaç de construir una imatge singular i diferencia­l en aquest àmbit.

Segons el meu parer, Barcelona té una extraordin­ària oportunita­t per posicionar-se com el hub d’innovació i creativita­t d’Europa. Aquest posicionam­ent encaixa perfectame­nt amb la imatge de ciutat dinàmica, vibrant i creativa que ja ha construït a nivell turístic. A més, la ciutat també disposa de múltiples actius que sustenten aquesta proposta de valor. Entre d’altres podem destacar el districte 22@, el clúster d’E-Commerce & Tech que aglutina empreses referents a escala internacio­nal en aquest camp, el Disseny Hub Barcelona o el Parc de Recerca Biomèdica.

Ara bé, per tal que aquesta proposta de posicionam­ent tingui èxit calen dues condicions. La primera és una estreta col·laboració público-privada per aconseguir aquest objectiu comú. En aquest sentit, la iniciativa impulsada des de Barcelona Growth pot jugar un paper clau. La segona és una inversió estratègic­a sostinguda en construcci­ó de marca per part de les diferents administra­cions.

Aquest tipus de polítiques amb visió a mitjà i llarg termini possibleme­nt no guanyen eleccions, però són indispensa­bles si volem construir una ciutat amb un futur pròsper.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain