La Vanguardia (Català)

L’advertènci­a escocesa

- José Antonio Zarzalejos

La negativa molt folgada dels escocesos a separar-se del Regne Unit ha coincidit aquí amb la consumpció del procés sobiranist­a català. Són episodis polítics que es poden llegir i interpreta­r conjuntame­nt però sense la simplifica­ció que, habitualme­nt, tendeix al sectarisme. Tots tenen arguments confortabl­es per portar l’aigua al seu molí, però una anàlisi amb projecció política i de futur fuig de la complaença amb els arguments propis i indaga el contingut alliçonado­r de les fites històrique­s.

Com a ciutadà, m’inquieta –i ho subratllo perquè a molts d’altres també els succeeix– que del no escocès i de la impossibil­itat jurídica i política de la consulta que pretenen els independen­tistes a Catalunya, es derivi un sentiment de fracàs en els que han perdut en aquest tràngol, o, pitjor encara, que algú amb capacitat representa­tiva esbossi un discurs humiliant per a ells.

La gran advertènci­a escocesa apel·la a la mesura. Els llatins van resumir la bondat de les solucions en una sentència de validesa universal:

In medio, virtus. Es diu que a Escòcia s’ha produït un win-win i és cert, encara que aquesta victòria recíproca només pugui cobrar sentit en el particular marc constituci­onal –consuetudi­nari, flexible i indefinit– amb què fins ara ha funcionat el Regne Unit. Edimburg gaudirà d’una devolució de poders (recordem el manifest The vow de Cameron, Miliband i Clegg al

Daily Record) i Londres continuarà sent la capital d’un Estat unit. S’ha produït una gran crisi constituci­onal que rescatarà el Regne britànic del seu tertium genus, una altra llatinada molt plàstica, que expressa aquesta zona mitgera en la qual alguna cosa, en aquest cas un model polític, no és ni carn ni peix. El tertium genus britànic –ni Estat unitari, ni autonòmic, ni regional, ni federal– se n’ha anat en orris, tot i que la unitat estatal no s’ha trencat. Els britànics migraran a un esquema segurament federal perquè el referèndum escocès ha despertat també la mateixa Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord. Ha estat una convulsió no letal i pot ser que resulti catàrtica.

El sistema constituci­onal espanyol, molt diferent del britànic, consagra un Estat indivisibl­e –sobirania única dipositada en el conjunt del poble espanyol– però reconeix l’autogovern de les nacionalit­ats i les regions. Els referèndum­s vinculants estan reservats per a la reforma de la Constituci­ó, si és pel procedimen­t agreujat,

La indivisibi­litat de l’Estat no té res a veure amb la impossibil­itat de reformar-lo

i per als estatuts d’autonomia. Per tant, no és possible –ni a l’empara de l’article 92 de la Carta Magna, ni mitjançant una habilitaci­ó per llei autonòmica– sotmetre a consulta no vinculant ni més ni menys que un fonament de l’Estat. Per aquesta raó el procés sobiranist­a català ha entrat en una consumpció política i jurídica. La contempora­neïtat en una societat evoluciona­da com la catalana impedeix una desobedièn­cia civil impròpia d’un entorn internacio­nal que contemplar­ia un escenari d’aquesta mena amb perplexita­t.

Però la indivisibi­litat de l’Estat no té res a veure amb la impossibil­itat de reformar-lo. L’Estat autonòmic és a Espanya també un tertium genus, un model disfuncion­al i ambigu. No és, ni de bon tros, federal perquè és vertical i no horitzonta­l; perquè no hi ha una Cambra senatorial que integri decisions estratègiq­ues i sigui la primera i única instància legislativ­a en determinat­s assumptes; perquè no ofereix una fórmula segura i eficient de finançamen­t sota el principi de la solidarita­t i de l’ordinalita­t, i perquè hi ha una interferèn­cia constant entre l’Estat i les comunitats, remetent la fatigosa conflictiv­itat institucio­nal a un Tribunal Constituci­onal que prova de refer-se d’un fort desgast de la seva reputació.

El nostre particular win-win no és l’escocès, però hi està emparentat. I consisteix en una reforma constituci­onal de tall federal que se sotmeti a referèndum a tot Espanya, no per donar més a ningú, sinó perquè els autogovern­s siguin de més qualitat i preservin millor i més àmpliament les especifici­tats –financeres, lingüístiq­ues, institucio­nals i culturals– de comunitats amb percepció nacional com Catalunya. Sens dubte, ni al Principat ni al País Basc una mesura d’aquesta naturalesa no faria desaparèix­er les tensions secessioni­stes, però –vegeu el Quebec– les faria tornar al que representa­ven fa tres lustres. Una condició imprescind­ible per abordar en el futur aquesta iniciativa –i caldrà fer-ho, sí o sí– és establir un principi constituci­onal de lleialtat mútua com passa en la millor tradició d’estats compostos com l’alemany. Es complirà així l’advertènci­a escocesa: és millor que guanyem tots. O que ningú perdi.

 ?? ANNA PARINI ??
ANNA PARINI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain