La Vanguardia (Català)

Porto i Basterra compleixen el primer any a presó per la mort de l’Asunta

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

Aquest vespre es compleix un any de l’assassinat de la nena de Santiago d’origen xinès Asunta Yong Fang Basterra Porto, que presumptam­ent van matar els seus pares, el periodista Alfonso Basterra i l’advocada Rosario Porto. Tots dos són a la presó de Teixeiro en espera que en els propers mesos se celebri el judici amb jurat en el qual s’enfrontara­n a una pena de presó d’entre 18 i 20 anys per a cada un.

L’Asunta va ser drogada amb una dosi tòxica de lorazepam i axfisiada, abans que el seu cadàver fos dipositat en una pista rural. El seu va ser el crim de més repercussi­ó mediàtica registrat a Galícia en les últimes dècades i també un dels que més commoció va causar a Espanya. La víctima era una nena nascuda a la Xi- na el 2000, adoptada el 2001 per una benestant parella de Santiago, ja que Rosario Porto va heretar el patrimoni dels seus pares, l’advocat Francisco Porto i la professora università­ria Socorro Ortega. La detenció de Porto just després de la incineraci­ó de la seva filla i la d’Alfonso Basterra l’endemà van disparar l’expectació sobre el cas, que es va multiplica­r el 26 de setembre quan la Guàrdia Civil escorcolla­va el pis familiar, en presència dels dos sospitosos. Una cosina de Rosario Porto la va relacionar amb l’anterior mort dels seus pares, mentre que fonts de la Guàrdia Civil van informar que la principal hipòtesi era que l’assassinat tingués un mòbil econòmic, ja que els pares haurien volgut aconseguir l’herència dels avis, de la qual en teoria era titular la nena. Però el testament va confirmar dies després que l’hereva era Rosario Porto. En el sumari no hi ha cap dada on se li atribueixi cap altre crim.

El cas va ser instruït pel mediàtic jutge gallec José Antonio Vázquez Taín, que va arribar a fer broma en una conferènci­a a Vigo sobre la mort de la nena. Sota una enorme pressió de les television­s, el sumari es va complicar per l’aparició d’una taca de semen a la samarreta de la nena, producte d’una contaminac­ió que es va produir al laboratori de la Guàrdia Civil.

La instrucció es va tancar al juliol amb la conclusió que els pares van matar la nena perquè els sobrava. A més el jutge afirma que Basterra provava així de recuperar el control sobre la seva exdona. Les principals proves contra ells consisteix­en en el fet que la mare era amb la nena quan va morir i que el pare va preparar el menjar amb què presumptam­ent li van donar la droga.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain