La Vanguardia (Català)

Es busquen voluntaris

Tres-centes entitats converteix­en la plaça Catalunya en una fira de la solidarita­t

- LLUÍS SIERRA Barcelona

Ala plaça Catalunya se sembra aquests dies amb l’esperança que una petita part de les llavors doni fruit. “Si repartim tres-cents tríptics i quatre o cinc cauen en terreny adobat està molt bé”. La frase de l’Ainara, una tècnica de la Fundació Comtal, resumeix els objectius de les més de tres-centes entitats que participen en la Mostra d’Associacio­ns, un dels espais més tranquils de la Mercè.

El terreny adobat és –ha de ser– la persona que agafa el fullet, se’l mira, li interessa la funció que fa l’entitat i decideix en aquell moment, o més endavant, col·laborar-hi. “Es pot apuntar com a soci, aportar una quantitat de diners regularmen­t, o oferirse com a voluntari unes hores a la setmana”, explica l’Ainara. La Fundació Comtal celebra 20 anys de tasca social amb nens i joves en risc d’exclusió social, sobretot en l’àmbit de Ciutat Vella. És la primera vegada que aquesta fundació disposa d’estand propi en aquesta fira (abans s’inte- grava en l’espai de la Federació del Voluntaria­t). Aquests dies, a la plaça Catalunya, organitza tallers de dibuix, regala globus, reparteix informació sobre la feina del seu mig centenar de socis..., i espera captar més membres, voluntaris i col·laboradors (individual­s o empreses).

La decisió d’un possible col·la-

Barcelona prepara una nova aplicació de mòbil per estendre el voluntaria­t

borador nou normalment no és immediata. Per això, els voluntaris i socis que gestionen els estands a la plaça central de Barcelona intenten aconseguir dades dels que mostren un mínim interès. Un telèfon, millor una adreça electrònic­a per fer-los arribar informació de les entitats.

Això val per a gairebé totes les entitats que formen la dinovena Mostra d’Associacio­ns. Siguin organitzac­ions de suport a paci- ents de malalties i d’ajuda a col·lectius discrimina­ts o en risc, siguin d’àmbit local o de cooperació internacio­nal, actuïn en el món de l’educació o en altres camps de la solidarita­t.

Ja al matí, van ser milers les persones que es van aturar a les parades de la mostra. A la tarda n’hi va haver moltes més. Anaven directamen­t a interessar-se per una entitat o, simplement, estaven de passada. Una de les més freqüentad­es era, com en altres edicions, la d’Adopta BCN, amb l’exposició de gossos del centre municipal d’acollida, a fi d’aconseguir que algú els adopti. Molt a prop dels gossos, el públic se sorprenia en trobar-se amb un burret, una mica nerviós, carregat amb alforges i llibres. L’ha llogat la fundació Comparte, com a reclam perquè la gent faci aportacion­s de 3 euros per enviar llibres a escoles de Nicaragua, Xile, Hondures i l’Equador. En alguns pobles i escoles de difícil accés en muntanyes de Nicaragua, explica la Núria, voluntària de Comparte, s’utilitzen ases per portar mercaderie­s i llibres.

Aquesta edició de la Mostra d’Associacio­ns està marcada per la recent elecció de Barcelona com a primera capital europea del Voluntaria­t. A Barcelona hi ha més de 6.000 associacio­ns en actiu. “No volem que això es quedi en la simple distinció –comentava ahir Carles Agustí, comissiona­t municipal de Participac­ió– sinó que ho aprofitare­m per posar en marxa projectes nous. Un dels quals, que serà presentat ben aviat, és l’app Voluntaria­t, una aplicació per a dispositiu­s mòbils. Així, resumeix Agustí, “les persones interessad­es a fer algun voluntaria­t podran posarse en contacte amb les entitats que busquen col·laboradors”.

 ?? SERGI ALCÁZAR BADIA ?? A la Mostra d’Associacio­ns també hi ha un espai per expressar afecte als animals
SERGI ALCÁZAR BADIA A la Mostra d’Associacio­ns també hi ha un espai per expressar afecte als animals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain