La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Canvieu coses, sobretot del vostre caracter. Cremant rossos o negres. 2 La part superior del vòrtex. Sofà no pas de pell, sinó d’aquell material sintètic que fa suar les cuixes. Flaire. 3 El millor pernil. Tinc cabòries i no me’n surto. 4 Exercitaré la prevenció amb posat de vaca. Estris a les feines.

5 Principi administra­tiu. Xumareu del Pop Art com un nadó aferrat al mugró. El cos d’en Messi.

6 Tenies una certa identitat. L’àngel que clama per ser al màxim de polit possible. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Els que sobresurte­n per damunt dels reis. Terme matemàtic que defineix un punt molt particular que sembla tenir nom d’insecte. As. 8 Fòsfor. Drecera. Queixa presentada a la consulta del psicoanali­sta. 9 Principi occidental. Oposà resistènci­a dialèctica eficaç als arguments de l’adversari. Figa mossegada. 10 Contenidor de la lluna dels somiatruit­es. Encaratja espiritual­ment. Comença a mesurar-ne l’eslora. 11 Li escapcen la dosi de rapè. Acció teatral per antonomàsi­a. Aquesta no és pas santa, però s’hi acosta. 12 Aquesta podria ser una veritable donant. En un cert sentit, cims ribagorçan­s. Canal video. 13 Publicarà llibres sobre la Piaff. Alfals. 14 Els tallem les gònades. Acompanyar amb una certa voluntat protectora.

VERTICALS 1 Fa més lluents els colors de la primera lletra de l’alfabet. Reduïdes, alfabètica­ment rebaixades. 2 Aquestes tenen forma de lobus. Plena, ocupada. 3 Vomito i ho faig fora atot. Ora en plena agitació. Prohibeixi­n. 4 Est. La mena de pintura que tots els crítics considerar­ien primitiva sense discussió. Al bell mig de l’hotel.

5 Resinós, també. Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira. Filferro. 6 L’artell més gros de les antenes dels insectes. Torrassa que hi havia a l’interior d’algunes fortificac­ions medievals. 7 Puc perdre el cap. Garbellant la terra amb la pinta del jardiner. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 8 Cobreixen per galvanoplà­stia amb una finíssima capa d’acer. Les germanes del pare. Sofre. 9 Fa confiança. Dividim el terreny en parts conreables. Palíndrom que pot ser de terra o submergit a l’aigua. 10 El primer de tots. Trepitjada. M’excedeixo amb el conductor de transport públic.

11 Befi. Aprofiti els excrements per fer créixer les plantes. Espai difús.

12 Arrengleri. Grega com la mar. Símbol de redifusió per Twitter.

13 Casaments en els quals està prohibit C. Travessada per un punxó.

14 Arromangan­t. En un cert sentit, barri perifèric de la ciutat vella.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain