La Vanguardia (Català)

Una estrella empresària

Actriu, cantant i empresària nord-americana POLLY BERGEN (1930-2014)

-

Va protagonit­zar ‘El cap de la por’ amb Gregory Peck i va crear una firma de cosmètica milionària

Polly Bergen, amb un Emmy al seu prestatge, passarà a la història del cinema sobretot per dos papers: el de la dona aterrida de Gregory Peck a la primera versió d’El cap de la por i el de primera presidenta dels Estats Units a Petons per a la meva presidenta.

Bergen va morir ahir als 84 anys a casa seva a Southbury, a Connecticu­t, envoltada de la seva família. Des de finals de la dècada dels noranta tenia un emfisema pulmonar per culpa de la seva forta addicció al tabac durant cinquanta anys.

Bergen era una bonica rossa amb una veu sensual i càlida, encara que una mica aspra. Des dels vint anys va mantenir una incessant carrera multidisci­plinària gravant discos, protagonit­zant pel·lícules i musicals als escenaris. També va actuar a la televisió, en què va arribar a tenir el seu propi espectacle de varietats, i fins i tot va escriure tres llibres assessoran­t en imatge personal i va fundar una empresa de productes de bellesa que porta el seu nom.

Tot i això, en els darrers anys, la seva cara es va fer popular entre les noves generacion­s per dues sèries de televisió. Interpreta­va la mare de Felicity Huffman a Mujeres desesperad­as i l’antiga amant del pare de Tony Soprano a Los Soprano.

L’Emmy el va obtenir el 1958, amb només 28 anys, per la seva impactant interpreta­ció de la cantant Helen Morgan a la sèrie Playhouse 90. Va ser el seu únic premi, tot i que va ser nominada en cinc ocasions més. El 1989 ho va estar per la minisèrie Recuerdos de guerra i el 2008 per la seva participac­ió a Mujeres desesperad­as.

Parlant a un grup de dones empresàrie­s el 1968 va fer la seva definició de l’èxit. Va dir que es donava “quan sents que t’has realitzat completame­nt, et sents feliç i fas que la gent al teu voltant se senti feliç”.

Bergen amb prou feines tenia 20 anys i ja era una cantant profession­al quan va protagonit­zar amb Dean Martin i Jerry Lewis la seva primera pel·lícula: At war with the army. Van tornar a treballar junts a That’s my boy i El cantante loco. El 1953 va fer el seu debut a Broadway amb Harry Belafonte i cinc anys després tenia un espectacle a la televisió que portava el seu nom i que va mantenir dues temporades.

El 1962, just quan començava l’empresa de cosmètica amb què va guanyar milions, va aconseguir també el paper protagonis­ta, al costat de Gregory Peck i Robert Mitchum, a la pel·lícula El cap de la por –Martin Scorsese en va fer una nova versió trenta anys després–. I el 1964 va interpreta­r la primera dona presidenta, al costat de Fred McMurray, a la pel·lícula Petons per a la meva presidenta. Quan Geena Davis va interpreta­r el mateix paper a la sèrie Señora presidenta, Bergen li va fer de mare. / Redacció

 ?? DAVID BRINN / AP ?? Polly Bergen amb James Garner, protagonis­tes de la pel·lícula Apártate, cariño, del 1963
DAVID BRINN / AP Polly Bergen amb James Garner, protagonis­tes de la pel·lícula Apártate, cariño, del 1963

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain