La Vanguardia (Català)

Renúncia al poder

ANDRÉ BERGERON (1922-2014) Líder sindical francès

-

El líder sindical francès André Bergeron, primer secretari de Força Obrera (FO) entre el 1963 i el 1989, va morir la nit de divendres als 92 anys. Es van encarregar d’anunciar la mort els qui havien estat els seus companys de lluita. “André Bergeron va marcar profundame­nt la vida social i econòmica durant un període en què la negociació col·lectiva va obtenir nombrosos progressos i drets socials”, va assenyalar a la seva pàgina web el sindicat Força Obrera.

El president de França, François Hollande, va recordar que Bergeron va encarnar “durant tota la seva vida un sindicalis­me ofensiu i reformista i va participar en molts avenços socials del nostre país”. En un comunicat fet públic pel palau de l’Elisi, Hollande afegia: “Estava disposat al compromís, però era intransige­nt sobre els principis. Defensava els assalariat­s, però també la concepció d’una economia oberta a Europa”.

Fill d’un obrer ferroviari, l’antic líder sindical, nascut a Suarce, a la regió del Franc Comtat, va començar a treballar als 14 anys en una impremta del nord-est de França i va participar en les vagues del sud d’Alsàcia del 1936, en què els treballado­rs reclamaven una setmana laboral de 40 hores i vacances pagades. Després de la Segona Guerra Mundial va realitzar treballs forçats a Àustria, abans de participar en la fundació de Força Obrera l’any 1948.

Va prendre les regnes d’aquesta organitzac­ió el 1963, i en va esdevenir primer secretari fins al 1989, un lloc que va anteposar a les ofertes de càrrecs ministeria­ls que va rebre al llarg de la seva activitat pública després d’un quart de segle encarnant un sindicalis­me reformista. / Efe

 ?? AFP ??
AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain