La Vanguardia (Català)

Els cristians de la ciutat

- PARAULA I VIDA Lluís Martínez Sistach

Durant els propers mesos, Barcelona viurà la segona fase del congrés internacio­nal de pastoral de les grans ciutats. La primera fase la vàrem celebrar el maig passat durant tres dies, i ara estem preparant la segona, que tindrà lloc del 24 al 26 del novembre que ve i reunirà una vintena de cardenals i arquebisbe­s de grans metròpolis d’arreu del món. Aquests cardenals i arquebisbe­s faran una valoració de les propostes formulades en la primera fase i les enriquiran amb les seves pròpies experiènci­es. Desitgem oferir els resultats de tot el Congrés al papa Francesc, que ens rebrà el dia 27 de novembre a Roma.

¿Què esperem d’aquest congrés? Consolidar i millorar la presència cristiana a les grans ciutats i en la cultura urbana. En aquest sentit, és molt il·lustratiu un fet que es pot expressar dient que la fe i la cultura cristianes ja no són hegemòniqu­es en la major part de les grans concentrac­ions urbanes actuals. El papa Francesc, que sempre s’ha interessat per l’anomenada pastoral de les grans ciutats i ha donat suport i ha seguit amb molt d’interès el nostre congrés de Barcelona, formula aquest fet, amb poques paraules, quan escriu en el seu document programàti­c titulat La joia de l’Evangeli: “Noves cultures continuen gestant-se en aquestes enormes geografies humanes en què el cristià ja no sol ser promotor o generador de sentit, sinó que rep altres llenguatge­s, símbols, missatges i paradigmes que ofereixen noves orientacio­ns de vida, sovint en contrast amb l'evangeli de Je- sús. Una cultura inèdita batega i s’elabora a la ciutat”.

No pretenem presentar un sol model de presència cristiana al món urbà. Preparant el congrés, he tingut ocasió de recordar un text dels inicis del cristianis­me, concretame­nt del principi del segle II de l’era cristiana. És l’anomenada Epístola a Diognet, que descriu com els primers cristians s’integraven en les ciutats amb la il·lusió per ser com l’ànima de la societat del seu temps.

Heus ací uns fragments d’aquesta famosa carta: “Els cristians no es distingeix­en dels altres homes ni per la seva terra ni per la seva parla ni pels seus costums. Perquè no habiten en ciutats exclusives per a ells ni parlen una llengua estranya ni tenen un estil de vida separat de l’estil dels altres homes. Residint en ciutats gregues o bàrbares, segons la sort que cadascú ha tingut a la vida, adaptant-se en el vestit, el menjar i altres aspectes de la vida als usos i costums de cada país, tanmateix mostren un estil peculiar de conducta admirable i, segons confessió de tots, sorprenent. Passen el temps a la terra, però tenen la seva ciutadania al cel. Obeeixen les lleis establerte­s, però amb la seva vida sobrepasse­n les lleis”.

També els cristians d’avui –com va dir un dels experts que va participar en la primera fase del congrés–, integrats en comunitats senzilles i humils, centrades en l’eucaristia i la pregària, estan cridats a ser un signe d’esperança i de solidarita­t enmig del món urbà. En tornarem a parlar, si Déu vol, en un proper comentari.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain