La Vanguardia (Català)

Autoretrat d’una Sud-àfrica ferida

El fotògraf Pieter Hugo mostra a Foto Colectania la complexita­t d’un país “fracturat i esquizofrè­nic”

- TERESA SESÉ Barcelona

Com en la tensa i implacable literatura de John Maxwell Coetzee (Ciutat del Cap, 1940), les fotografie­s transparen­ts i nues de Pieter Hugo (Johannesbu­rg, 1976) s’endinsen en si mateix i en el seu entorn més pròxim per desemmasca­rar les ferides d’un país que es dessagna. Des del seu món més privat, Sud-àfrica apareix com “un lloc fracturat, esquizofrè­nic, ferit i problemàti­c...”.

“Com es pot viure en aquesta societat?”, és la pregunta. Després de donar-se a conèixer internacio­nalment amb sèries com The hyena and other men (els temuts i admirats homes hiena que recorren Nigèria amb feres ensinistra­des que atreuen multituds), el genocidi de Ruanda, la colpidora situació dels albins negres, la vida sense esperança dels habitants d’un abocador de residus tòxics a Ghana o la potent indústria del cinema de Nollywood, Pieter Hugo va decidir mirar per primera vegada Sud-àfrica com un territori per buscar la veritat. El viatge, desconcert­ant i a estones introspect­iu, ha durat vuit anys, del 2006 al 2013, fins arribar a Kin (familiar), sèrie que despulla sense estridènci­es “la distància que separa els ideals d’una societat i la seva realitat immediata”.

A les parets de Foto Colectania, on per primera vegada a Europa pengen les fotografie­s en gran format de Kin –en una coproducci­ó amb la Fondation Henri Cartier-Bresson, on viatjarà posteriorm­ent–, apareix una vegada i una altra el fantasma de l’apartheid, la maldat d’un país i la culpa que et persegueix, amb un conflicte racial que sobreviu i del qual ha brollat un nou fenomen fins fa poc inimaginab­le: el nou-ric negre. “És una societat molt violenta en què les cicatrius del colonialis­me i l’apartheid són molt profundes”, reflexiona Hugo. “Qüestions com la raça o la custòdia cultural im- pregnen tots els aspectes de la societat i el llegat de la segregació forçada encara té una llarga ombra... Fins a quin punt pot un assumir la responsabi­litat de la història? Com es pot formar una família en una societat tan conflictiv­a?”. Peter Hugo ens mostra la seva: els seus pares estirats sota els llençols, el rostre d’ell colpejat encara per la ressaca; la seva esposa, nua, deixant al descobert les diferèncie­s entre el seu primer i el seu segon embaràs; ell mateix amb la filla nounada a la falda; la seva àvia o Ann Sallies, la dona negra que el va criar...

“Tinc sentiments profundame­nt confusos de ser aquí”, confessa, i descriu el seu projecte: “Un compromís amb el fracàs de l’experiment colonial sud-africà i la meva sensació de ser un tros de fusta colonial a la deriva...”. Però la seva no és la mirada d’un fotoperiod­ista, sinó la d’un documental­ista que sembla convertir-se en pintor i va saltant de gènere en gènere, del retrat a les naturalese­s mortes i el paisatge. La seva és una Sud-àfrica on el pecat que no descansa –contraposa, una davant de l’altra, dues imatges aèries d’una urbanitzac­ió d’accés controlat amb un atapeït barri de barraques, amb prou feines separades per cinc quilòmetre­s de distància–, rodamons sense sostre i blancs empobrits, però tot i així existeix la be-

Com la literatura de Coetzee, les fotografie­s d’Hugo s’endinsen en ell mateix i en el seu entorn més pròxim

llesa, moments de poesia subtil com la d’aquell capvespre en què sota un arbre doblegat pel temps un jove troba un lloc per al descans o en la mirada –de vegades inescrutab­le– d’alguns dels retratats, ara, ja lluny de la seva càmera, entaulant una nova comunicaci­ó amb nosaltres mateixos.

Hugo posa a circular en paral·lel narratives personals i col·lectives, com si es tractés d’un estudi psicològic d’una terra en conflicte, explorant els llaços invisibles que ens uneixen i ens repel·leixen. Kin, que com gairebé tots els projectes anteriors d’Hugo disposa d’una versió en format llibre (Aperture), mostra també meravellos­os retrats col·lectius, com el d’un grup de joves que acaben de completar el seu ritu d’iniciació a l’edat adulta, la mirada encara desconcert­ada i vestits amb els mateixos vestits de pota de gall que hauran de portar al llarg de tot l’any. No gaire lluny trobem Thoba Calvin i Tshepo Cameron Sithole-Modisiane, protagonis­tes del primer casament gai a Sud-àfrica, tots dos planten cara a l’homofòbia del seu país deixant-se fotografia­r al llit, abraçats i vestits per a l’ocasió amb la roba tradiciona­l zulu. L’exposició es podrà visitar fins al 10 de desembre del 2014.

 ?? PIETER HUGO / GALERIA STEVENSON I YOSSI MILO ??
PIETER HUGO / GALERIA STEVENSON I YOSSI MILO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain