La Vanguardia (Català)

El 1714 de Cervelló

MÚSICA CONTEMPORÀ­NIA

- JORGE DE PERSIA

Música per la Pau

Intèrprets: Camerata43­2 Concertino: Elena Rey Lloc i data: La Pedrera (19/IX/2014) Fa anys vam gaudir a la Pedrera d’un cicle anomenat Celebraci

ons, amb monogràfic­s de compositor­s catalans. Ara l’activitat musical de la casa s’ha reduït, tot i que mostra intel·ligència en les seves propostes. En aquesta ocasió, un concert amb seny per obrir temporada: l’estrena absoluta d’un encàrrec que la Camerata43­2, protagonis­ta del concert, va fer al compositor Jordi Cervelló (1935). Aquell cicle Celebra

cions havia acabat sense atendre la música de Cervelló. I per a aquesta ocasió va fer una obra excel·lent, de síntesi, commogut per un senzill però heroic episodi de la batalla del baluard de Santa Clara del 1714, encara que no programàti­ca. Hi ha testimonis al seu catàleg recent de resposta musical a altres ferides a la consciènci­a humana, com l’atemptat de l’11-M a Madrid.

Santa Clara el 1714 és summament sensible, amb caires xostakovia­ns, sobretot perquè el gran rus va deixar veure com ningú les tonalitats grises, i Cervelló amb lirisme dramàtic i llampecs d’algun tema popular tractat subtilment, amb jocs de tensions i coneixemen­t de la corda, posa color a aquestes impression­s, amb llibertat sense complexos en l’eficaç resultat sonor.

L’orquestra va mostrar moments de bon so, en particular en el centenari quartet Per l’Art de Toldrà en què va exhibir calidesa, però l’essència del gènere es ressent en intensitat –si bé guanya cos sonor– quan es toca un quartet per una orquestra de cambra. En els altres arranjamen­ts (minuet i quartet en mi menor de Casals) la construcci­ó de tall més clàssic pertorba menys l’original. Excel·lent la violoncel·lista Laia Puig a El cant dels ocells.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain