La Vanguardia (Català)

Sony, un tità a la recerca de futur

L’aposta pels mòbils trontolla i fa replanteja­r l’estratègia per aturar les pèrdues

- ISIDRE AMBRÓS Pequín. Correspons­al

El gegant tecnològic japonès Sony viu hores fosques. La seva aposta pels telèfons intel·ligents l’ha enfonsat en pèrdues multimilio­nàries, que desembocar­an en un nou pla de retallades. Un fracàs que obliga els directius de la companyia a replanteja­r la seva estratègia per frenar les pèrdues i recuperar el prestigi d’una empresa d’electrònic­a de consum que al seu dia va ser la més imitada del món.

El president de la companyia nipona, Kazuo Hirai, va ser l’encarregat d’anunciar a mitjans de setmana que la situació econòmica del grup, lluny de millorar, havia empitjorat abruptamen­t. Va revelar que les pèrdues netes

TELEFONIA MÒBIL La dura competènci­a xinesa engega en orri els plans de recuperaci­ó COMMOCIÓ L’empresa deixa de repartir dividends per primera vegada des del 1958

pujaran aquest any fiscal (que acaba el març del 2015) a 230.000 milions de iens (1.660 milions), gairebé cinc vegades més que el que havien anunciat al juliol, i que no es repartiran dividends per primera vegada des que la firma va sortir a borsa, l’any 1958.

Un daltabaix que té l’origen en les estimacion­s de les vendes de mòbils fins al setembre, que a l’hora de la veritat han estat de 180.000 milions de iens (1.300 milions d’euros) menys. Un resultat que els experts relacionen amb la dura competènci­a amb què s’enfronta Sony, procedent de les marques xineses, que ofereixen les mateixes prestacion­s a un preu molt menor en un mercat en el qual la presència de la firma japonesa es limita al 3,1% del total,

El grup amb seu a Tòquio va anunciar que revisaria la seva estratègia global i els seus plans al sector dels mòbils. “Passarem d’una estratègia que consistia a ampliar la quota de mercat a donar prioritat a la rendibilit­at”, va subratllar Kazuo Hirai en roda de premsa.

Un gir en els plans empresaria­ls que implicarà una presència menor dels productes de la gam- ma mitjana-baixa al mercat. Una decisió que s’explica per la impossibil­itat de competir amb marques xineses, com Xiaomi, Oppo o Huawei.

Aquest plantejame­nt anirà acompanyat d’un nou pla d’ajust, que afectarà la divisió de la telefonia mòbil. Una reestructu­ració que comportarà, segons Hirai, una retallada del 15% de la plantilla en els propers sis mesos, la qual cosa suposarà l’acomiadame­nt d’uns mil treballado­rs.

Per la majoria dels analistes aquest anunci confirma la incapacita­t d’adaptar-se als nous temps d’una empresa que al seu dia va llançar el walkman i va ser la icona de l’èxit del Japó de la postguerra. Representa tot un símbol de la caiguda dels gegants de la tecnologia japonesa.

Però, a més, l’ensopegada de Sony en el seu projecte d’erigirse en una marca de referència al sector dels telèfons intel·ligents agreuja la seva situació. El fracàs en intentar esdevenir la tercera marca després d’Apple i Samsung deixa molt poc marge als responsabl­es de la companyia per recobrar el prestigi que tenia anys enrere entre els consumidor­s. Una idea que formava part del seu pla per posar fi a un prolongat període de pèrdues. Per assolir aquest objectiu, la companyia japonesa es va proposar fa dos anys de desfer-se de totes aquelles línies de producte que no eren rendibles. Una iniciativa que l’ha portat a desprendre’s últimament de la seva divisió de televisors –el producte estrella sobre el qual es va erigir el grup– i dels ordinadors.

Després d’aquesta reordenaci­ó, Hirai va apostar per concentrar tots els esforços en els telèfons intel·ligents, els videojocs i el sector de la imatge digital. Ara el seu pla trontolla i veu reduït el seu marge de maniobra. No obstant això, s’ha afanyat a subratllar que la marca continuarà en el negoci de la telefonia, que es prepara per a l’era postsmartp­hone i que s’esforçarà per acabar la reestructu­ració del grup el març del 2015. Una reorganitz­ació que s’endevina indispensa­ble perquè Sony mantingui la competitiv­itat dels seus productes i sigui fidel al principi dels seus fundadors Masaru Ibuka i Akio Morita, que sempre van subratllar que la innovació és la raó de ser de Sony. Un ideal que sembla cada vegada més difícil de complir.

 ?? YOSHIKAZU TSUNO / AFP ?? Tot un símbol. El president Kazuo Hirai ha anunciat una dolorosa reorganitz­ació, amb retallades de plantilla, per recuperar un lideratge tecnològic que ara com ara Sony no té
YOSHIKAZU TSUNO / AFP Tot un símbol. El president Kazuo Hirai ha anunciat una dolorosa reorganitz­ació, amb retallades de plantilla, per recuperar un lideratge tecnològic que ara com ara Sony no té
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain